Bănci și Asigurări

Daianu: Pietele financiare trebuie sa devina mai transparente

01.07.2008, 19:52 20

Imbunatatirea reglementarilor si a transparentei serviciilor financiare din UE si reforma mecanismului de supraveghere sunt solutii necesare pentru restabilirea stabilitatii pe pietele financiare, potrivit lui Daniel Daianu, europarlamentar din partea PNL.
El a prezentat recent in cadrul Parlamentului European un raport preliminar privind criza financiara si sistemul de supraveghere a pietelor financiare.
"Prevederile actuale si modul de supraveghere ale pietei financiare sunt depasite! Avem o criza financiara globalizata in plina desfasurare, cu efecte severe asupra economiei reale. Trebuie sa luam masuri consistente de reforma. Sunt convins ca si populatia este constienta de aceasta situatie daca examinam criza creditului ipotecar din SUA sau inasprirea puternica a costului creditului pe toate pietele", sustine Daniel Daianu.
Printre masurile propuse se numarau impunerea de cerinte stricte privind capitalul entitatilor care opereaza pe pietele financiare, imbunatatirea managementului riscului si reforma modalitatilor de evaluare a riscului, norme privind produsele financiare complexe, imbunatatirea transparentei pietelor prin evaluarea adecvata si monitorizarea riscurilor produselor financiare complexe.
Totodata, raportul propune reglementari mai clare privind conflictul de interese in cazul agentiilor de rating, dar si solutii pentru ca schemele de remunerare utilizate de catre institutii financiare sa fie publice si, mai ales, echilibrate. Obligativitatea unui fond de garantare pentru toate institutiile financiare de pe piata si a unui plafon minim pentru acest fond sunt alte elemente cheie.
O alta propunere se refera la rolul Bancii Centrale Europene care ar trebui sa dezvolte o baza de date, precum si scenarii si politici cu privire la macrosupravegherea prudentiala si stabilitatea financiara a pietelor.
Documentul propune si crearea unui organism european de supraveghere a pietelor financiare capabil sa sesizeze la timp elementele unei posibile crize sistemice.
Conform procedurii parlamentare, eurodeputatii pot depune amendamente la raport pana in luna iulie, urmand ca documentul final negociat sa fie adoptat in sesiunea plenara din septembrie la Strasbourg.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO