Bănci și Asigurări

Datoria statului către bănci a urcat la 28 mld. €

 Datoria statului către bănci a urcat la 28 mld. €

Autor: Ciprian Botea

06.10.2010, 23:48 16

Împrumuturile luate de stat de la bănci ajungeau la aproape 120mld. lei (28,2 mld. euro) în iulie, în creştere cu 17% faţă devaloarea consemnată la sfârşitul anului trecut, în condiţiile încare necesarul de finanţare al statului s-a menţinut la un nivelridicat pe fondul recesiunii economice prelungite.

Sumele împrumutate de stat de la bănci reprezentau peste 67% dindatoria publică totală, care depăşea 178 de miliarde de lei dupăprimele şapte luni din 2010. Comparativ cu luna anterioară, datoriaguvernamentală deţinută de bănci a crescut cu 3 miliarde delei.

Valoarea medie a titlurilor de stat rămase de rambursat ajungea la57 de miliarde de lei la sfârşitul lui iulie, aproape 54% dintreacestea urmând să ajungă la scadenţă într-un interval mai scurt deun an, în creştere de la 50% în luna anterioară. Statul a începutsă acumuleze în ultimele luni o datorie tot mai mare în contulrambursărilor pe termen scurt, în condiţiile în care a plafonatrandamentul acceptat la titlurile de stat la 7% pe an. Finanţele auacceptat ocazional şi randamente de până la 7% pe an la titlurilede stat cu scadenţe lungi, dar de fiecare dată a atras sume cu multsub valoarea programată.

De la începutul anului, Ministerul de Finanţe a împrumutataproximativ 28 de miliarde de lei de la bănci prin vânzarea detitluri de stat. În septembrie, statul a emis titluri în valoare de2,16 miliarde de lei, adică mai puţin de jumătate din valoareaprogramată. Situaţia a fost similară şi în august, în condiţiile încare au fost vândute doar certificate de obligaţiuni cu scadenţamai mică de un an, pentru acestea băncile acceptând şi un randamentde 7%.
Ultima licitaţie pentru vânzarea de titluri de stat a avut loc laînceputul acestei săptămâni, statul împrumutând 909 milioane de leipe şase luni la un randament de 7%. Valoarea programată a emisiuniia fost de un miliard de lei.
Finanţele vor să atragă în luna octombrie 4,6 miliarde de lei prinvânzarea de titluri de stat, valoarea propusă fiind similară cu ceadin ultimele luni, dar cu mult peste media sumelor efectivîmprumutate

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO