Bănci și Asigurări

De acum vom fi mult mai agresivi, spune noul sef de la Banca Romaneasca

22.04.2005, 20:42 18

Banca Romaneasca si-a facut planuri ambitioase de crestere organica: o retea de 80 de unitati pana la sfarsitul lui 2007 si o cota de piata de 5%. Grupul National Bank of Greece, principalul actionar al bancii, incearca astfel sa recupereze terenul pierdut pe piata romaneasca, dar se gandeste si sa participe la privatizarile CEC sau BCR.

"Cota de piata, cumulata cu cea a sucursalei locale a NBG, este in prezent de 2% din punctul de vedere al activelor si dorim sa ajungem la 5% printr-o crestere organica agresiva. Pentru a sustine aceasta dezvoltare, capitalul social al bancii a fost majorat intr-o prima faza cu 28 de milioane de euro", a declarat pentru ZF Andreas Maragkoudakis, directorul general al Bancii Romanesti.

Banca a ajuns astfel pe locul opt in topul institutiilor de credit de pe piata din punctul de vedere al capitalizarii. Maragkoudakis a fost numit in functia de director general al bancii la Adunarea Generala a Actionarilor, care a avut loc la inceputul acestui an, inlocuindu-l in functie pe Petru Rares. Cu aceeasi ocazie, s-a aprobat si majorarea capitalului bancii.

Majorarea cotei de piata va fi sustinuta, ca in cazul majoritatii bancilor, de extinderea retelei teritoriale, care ar trebui sa creasca de aproape trei ori in urmatorii doi ani.

"Banca Romaneasca a elaborat un plan de afaceri ambitios pentru 2005 - 2007. Principalul obiectiv al acestui plan este dezvoltarea unei retele teritoriale de 80 de unitati, pana in 2007. In prezent avem 32 de unitati operationale, iar pana la sfarsitul lui 2005 numarul acestora va ajunge la 47", mai spune Maragkoudakis.

Grupul NBG a achizitionat Banca Romaneasca in anul 2003, insa pana in prezent nu a intreprins nici o miscare agresiva pe piata, desi este unul dintre jucatorii de top pe piata din Grecia.

"Grupul Banca Nationala a Greciei si-a planificat sa-si mareasca cota de piata prin crestere organica, dar va examina serios si posibilitatea de a participa la procesele de privatizare", a precizat Andreas Maragkoudakis. Concurenta, cel putin pentru privatizarea CEC, se anunta acerba, in conditiile in care banca este dorita de nu mai putin de 12 competitori. NBG mai opereaza pe piata romaneasca o sucursala proprie inca dinainte de achizitia Bancii Romanesti.

Planul de dezvoltare al bancii prevede si implementarea unor noi canale de distributie, dar si restructurarea unor operatiuni.

"Un alt obiectiv important este implementarea unui sistem informatic modern, care va sustine intreaga activitate a bancii. Proiectul de implementarea a inceput deja si se va finaliza pana la jumatatea anului 2006. De asemenea, vom apela si la canale de distributie alternative prin lansarea serviciilor de internet-banking si mobile-banking", mai spune Maragkoudakis. El a explicat ca banca doreste sa-si dezvolte substantial atat sectorul de retail, cat si pe cel de corporate.

Banca Romaneasca a incheiat anul trecut cu active totale in valoare de 222 de milioane de euro, in crestere cu peste 36% (in lei) comparativ cu sfarsitul lui 2003. Volumul depozitelor a crescut cu 22% (in lei), ajungand la echivalentul a 55,4 milioane de euro. Banca a incheiat anul trecut cu un profit net de 5,5 milioane de euro, cu 41% mai mare decat cel realizat in anul 2003. liviu.chiru@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO