Bănci și Asigurări

De astazi, bancile isi trec pe raboj restantierii la credite

16.08.2004, 00:00 23

Biroul de Credit, societatea creata de bancile din sistemul romanesc in scopul de a-si asigura o mai buna informare asupra bonitatii financiare a clientilor potentiali, isi incepe astazi activitatea.
Biroul va furniza intr-o prima etapa informatii referitoare la clientii rau - platnici, adica aceia care au restante mai vechi de 30 de zile.
Desi initial sistemul trebuia sa contina o baza de date despre toate imprumuturile angajate de persoanele fizice, care ar fi permis bancilor sa verifice solvabilitatea clientilor si numarul de credite contractate, raportarea acestor informatii a fost amanata pentru o etapa ulterioara, datorita lipsei suportului legislativ.
Astfel, Biroul va fi implementat in trei faze. Intr-o prima etapa, sistemul va procesa numai informatii negative (care arata daca un client este rau platnic) si va avea ca participanti numai banci. In faza a doua vor fi procesate si informatii pozitive (care se refera practic doar la existenta unui contract de credit), iar in faza a treia sistemul va putea furniza produse de tip scoring. Termenul limita pentru implementarea celei de-a doua faze este 4 aprilie 2005, in timp ce faza a treia nu va fi implementata mai devreme de anul 2006. Lipsa unui cadru legislativ adecvat, care sa permita raportarea informatiilor pozitive referitoare la debitori risca sa provoace o amanare a deschiderii biroului. institutia va functiona ca o societate comerciala, care va avea ca actionari 24 de banci.
Bancile vor transmite zilnic informatii consistente referitoare la debitorii cu restante mai mari de 30 de zile. informatiile sunt de natura demografica: CNP (cheia sistemului informatic), nume si prenume, sex, data nasterii, telefon, adresa, sau de natura financiara: numar cont, valuta, data scadentei, tipul creditului, suma restanta.
Bancile vor putea utiliza informatiile puse la dispozitie de Birou in fundamentarea deciziei de acordare a unui credit. Astfel, banca va putea sa afle daca noul client are restante la rambursarea unui imprumut contractat la o alta institutie sau daca a fost deja dat in judecata. In acest caz, este putin probabil sa i se mai acorde un nou credit. Bancile nu vor putea obtine deocamdata informatii referitoare la alte credite pe care clientul le-ar putea derula, pentru a-i stabili gradul de solvabilitate.
Biroul va furniza informatiile subforma unui "Raport de Credit", care va contine, dupa caz, numarul de credite restante ale persoanei recenzate, numarul institutiilor care au raportat - o si totalul sumelor restante.
De altfel, incepand cu 1 septembrie, Centrala Riscurilor Bancare care finctionaeaza la BNR isi va extinde baza de supraveghere si asupra creditelor cu valori mai mici de 200 de miliaone de euro, nemonitorizate in prezent. BNR va monitoriza astfel si creditele din categoria "consumer finance" - mai mici de circa 4.800 de euro, care au reprezentat cel mai dinamic segment al cresterii creditului neguvernamental.
Raportarile includ datele de identificare ale unui debitor - persoana fizica sau juridica nebancara rezidenta - si cele referitoare la operatiunile in lei si in valuta prin care institutiile de credit se expun riscului de credit fata de debitorul in cauza prin acordarea de credite, respectiv prin asumarea de angajamente de catre institutia de credit in numele debitorului. Decizia se inscrie in contextul masurilor de control al expansiunii creditarii, prevazute in memorandumul de politici economice convenit de BNR cu Fondul Monetar international.
liviu.chiru@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO