Bănci și Asigurări

De ce s-a grabit Guvernul sa modifice falimentul bancilor?

De ce s-a grabit Guvernul sa modifice falimentul bancilor?

Nicolae Cinteza, seful Suprevegherii din BNR, spune ca nu exista riscuri de faliment pe piata bancara

14.04.2010, 23:00 85

Procedura falimentului bancilor a fost modificata ieri prinordonanta de urgenta, dupa ce Guvernul a amanat mai mult timpadoptarea prevederilor cerute de FMI.

Decizia nu are nimic de a face cu sanatatea bancilor locale,care nu se confrunta cu probleme, spune Nicolae Cinteza, sefulDirectiei de Supraveghere din BNR.

"Solvabilitatea este buna pe sistem, dar si la nivel individual,astfel ca nu vad nicio problema. Totul este legat de acordul cuFMI", a spus Cinteza. Indicatorul de solvabilitate, care masoaraadecvarea capitalurilor proprii detinute de banci in functie deriscurile asumate, se situa la 14% in decembrie anul trecut,potrivit celor mai recente date ale BNR, fata de un nivel minimcerut de 10%. Seful Supravegherii spune ca solvabilitatea va urcapeste 15%, dupa ce bancile vor depune bilanturile auditate pentru2009.

Guvernul a discutat ieri proiectul ordonantei de Urgenta demodificare a reglementarilor pentru falimentul institutiilor decredit, principalele prevederi introduse fiind necesitateaacordului BNR la deschiderea procedurii, precum si scurtareatermenelor de decizie.

"Conform termenilor agreati in cadrul Aranjamentului stand-bydintre Romania si FMI, modificarile legislative avand ca obiectivimbunatatirea cadrului legislativ in materia falimentuluiinstitutiilor de credit trebuie sa fie adoptate pana la data de 31martie 2010", se arata in nota de fundamentare a ordonantei deurgenta.

Cererea bancii debitoare sau a creditorilor sai pentrudeschiderea procedurii falimentului va trebui sa fie insotita deaprobarea prealabila a BNR. Banca centrala are zece zile pentru aaccepta sau a respinge cererea de intrare in faliment. In cazul incare respinge cererea de deschidere a procedurii falimentului, BNRpoate decide instituirea administrarii speciale a bancii.

De asemenea, in cazul deschiderii procedurii falimentului,lichiditatorul va organiza imediat o negociere pentru cumpararea deactive sau asumarea de pasive cu banci considerate eligibile decatre BNR. Totodata, depozitele garantate ale deponentilor,inclusiv cele ale Fondului de Garantare a depozitelor in sistemulbancar, vor fi clasate pe pozitia a doua ca prioritate la platacreantelor unei banci intrate in faliment.

Totodata, Executivul considera ca modificarilor vor contribui lasporirea increderii deponentilor in sistemul bancar, in conditiilein care acestia vor avea prioritate la incasarea creantelor.

Ordonanta mai prevede ca judecatorul sindic si lichidatorul potcere si punctul de vedere al BNR pe perioada derularii proceduriide faliment, in privinta aspectelor de natura bancara. De asemenea,BNR poate transmite punctul sau de vedere si orice alte informatiipe care le considera relevante ori de cate ori consideranecesar.

Comitetul creditorilor va putea introduce actiuni pentruanularea unor transferuri cu caracter patrimonial facute de bancadebitoare in dauna creditorilor, in cazul in care lichidatorul nuintroduce astfel de actiuni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels


AFACERI DE LA ZERO