Bănci și Asigurări

De ce vor să plece ungurii de la MKB din România

Autor: Voican Razvan

30.05.2011, 23:50 351

Înjumătăţirea activelor la 1,6 mld. lei, creşterea cu 76% acheltuielilor cu provizioanele pentru credite neperformante,reducerea personalului cu 23%, deteriorarea raportului cost/venitla peste 75% şi, în fine, dublarea pierderii la 247 mil. lei (circa59 mil. euro) au fost cele mai vibizile efecte ale crizei suferiteanul trecut de MKB Romexterra Bank, controlată de ungurii de la MKB(parte a grupului german Bayern LB).

Prelungirea recesiunii a agravat problemele din 2009,ajungându-se la decizia ca portofoliul de credite să fie curăţatprin transferul activelor cu probleme către un vehicul special,Corporate Recovery Management, care a intrat în proprietateabăncii-mamă.
Potrivit raportului anual al MKB, portofoliul de crediterămase în bilanţul Romexterra a scăzut astfel cu 66% faţă de 2009,până la 633 mil. lei (circa 150 mil. euro). În acest context,ungurii au hotărât schimbarea radicală a strategiei de business şipractic a început construcţia unei noi bănci: de la 1 noiembrie2010 Romexterra a început să opereze sub un nou brand comercial (înmod neuzual pentru piaţa locală) - MKB Nextebank şi să se axeze pesegmentul de retail, al firmelor mici şi IMM-urilor.
Totuşi, în perspectivă, decizia strategică este de retragerede pe piaţa locală, termenul de vânzare a filialei locale fiindstabilit pentru 2013, potrivit unui raport al MKB.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO