Bănci și Asigurări

De la mic la mare, bancile numara profituri tot mai grase

05.10.2005, 17:53 20

Profitabilitatea filialelor deschise in Romania de banci straine continua si in 2005 sa-i uimeasca pe actionari. Cresteri ale profitului net exprimate cu doua cifre, mergand uneori pana aproape de dublare fata de aceeasi perioada a anului precedent, nu prea se mai regasesc in regiune si cu atat mai putin pe pietele occidentale. Asa ca depasirea indicatorilor din bugetele anuale nu mai constituie o surpriza.

Primele sase luni ale acestui an au adus profituri frumoase pentru mai multe banci, in ciuda programelor de investitii derulate si care vizeaza atat extinderea retelelor teritoriale, dar si imbunatatirea calitatii produselor si serviciilor, mai ales prin modernizarea infrastructurii IT. O sursa importanta de castig ramane marja dintre dobanzile la credite si cele la depozite, mult mai mare decat pe alte piete din Europa Centrala. Bancile romanesti inca se bazeaza pe marjele largi pentru a-si acoperi costuri operationale importante. Acestea tind totusi sa scada o data cu intrarea in functiune a sistemului eletronic de plati interbancare, pana la sfarsitul acestui an urmand sa fie gata si platforma pentru decontari in tranzactiile cu titluri de stat. In acelasi timp, pe masura ce bancile dezvolta oferta de servicii, comisioanele vor putea deveni o sursa importanta de castig asa cum se intampla in cazul bancilor din Vest.

Cert este ca profitabilitatea sectorului bancar reprezinta in acelasi timp o buna sursa de venituri pentru bugetul de stat. Numai ca lucrurile s-ar mai putea schimba, cel putin in privinta usurintei cu care se obtin profiturile pe piata bancara. Inca din primavara, BNR a anuntat ca incepe sa si "joace" pe piata pentru a face profit si nu pentru a fi mereu in postura perdantului.

Pana de curand conjunctura de pe piata monetara inca le-a fost favorabila bancilor comerciale pentru a realiza castiguri facile, insa situatia tinde sa se schimbe in urma masurilor luate recent de BNR pentru a opri - practic - creditarea in valuta in cazul majoritatii bancilor, precum si pentru a proteja mai bine piata de capitalurile speculative prin fortarea unei scaderi agresive a dobanzilor. De asemenea, noile norme prudentiale vor majora costurile bancilor cu provizioanele.



In 6 luni, intre 10 si 121 mil. euro profit

Din primele zece banci de pe piata, opt se pot lauda cu profituri substantiale realizate la jumatatea anului. CEC nu si-a facut publice rezultatele financiare, insa surse bancare afirma ca a inregistrat pierderi la 30 iunie. De asemenea, ABN Amro si ING nu au dat publicitatii informatii privind profitul.

Cu aceste exceptii, clasamentul profitabilitatii il respecta pe cel al valorii activelor, cu o exceptie notabila: HVB, situata pe locul sase dupa active, a anuntat un profit net de 21,7 milioane de euro, cu peste 4 milioane mai mare decat a treia clasata, Raiffeisen Bank.

In rest, liderul BCR domina si la capitolul profit net. Cu 121 milioane de euro raportati, BCR poate spune ca a realizat 70% din profitul obtinut in intreg anul 2004. In primele sase luni, activele bancii au crescut cu 12%, pe fondul unui sold al creditelor care a atins 12,4 miliarde lei. Capitalurile proprii ale BCR se ridica la 3,5 miliarde lei (aproape un miliard de euro), iar la sfarsitul lui iunie a raportat o rata a solvabilitatii de 16,63. Banca dispune de una dintre cele mai mari retele teritoriale, cu un numar de 319 unitati.

Prima jumatate a anului a fost cat se poate de profitabila si pentru a doua banca de pe piata, BRD-SocGen, care a anuntat o crestere de 97% a profitului net fata de aceeasi perioada a anului trecut. Cresterea a venit pe fondul expansiunii rapide a activitatii pe zona de retail, inclusiv prin deschiderea a aproape 100 de unitati noi dedicate acestui segment de piata. BRD a obtinut in prima jumatate a anului un profit net de 82,9 milioane de euro. Banca a reusit in prima jumatate a anului sa obtina o rentabilitate anualizata a capitalurilor actionarilor (ROE) de nu mai putin de 43%. Orientarea bancii mai puternic spre sectorul de retail si-a facut efectul printr-o crestere de 88% a creditelor acordate persoanelor fizice si o majorare de 67% a depozitelor atrase.

Raiffeisen Bank a incheiat prima jumatate a acestui an cu un profit net de 17,4 milioane de euro, reprezentand circa 61% din profitul realizat in 2004. Soldul creditelor acordate clientilor in prima jumatate a anului a ajuns la aproape 1,4 miliarde de euro, in crestere cu 53% fata de aceeasi perioada a anului 2004. Pentru anul acesta, banca se concentreaza pe cresterea eficientei activitatii, mai ales in contextul scaderii dobanzilor. Raiffeisen se confrunta in continuare cu un volum de operatiuni mai mare decat anticipase, dar si cu costuri mari.

Una dintre cele mai spectaculoase cresteri ale profitului a fost inregistrata de HVB, care a reusit aproape o dublare, pana la 21,7 milioane de euro. Banca are o baza foarte solida in zona serviciilor pentru companii, inclusiv pe zona de trezorerie. Imprumuturile catre entitati nonbancare au crescut in sase luni cu 26%, pana la 744 mil. euro.

Un profit substantial a obtinut si Banca Transilvania - 15 milioane de euro, in crestere cu 85% fata de aceeasi perioada a anului trecut - cu toate ca se afla in plin proces de expansiune. Banca a deschis in prima jumatate a anului 41 de unitati noi, ajungand la 156 de sucursale si agentii. Din totalul activelor de peste un miliard de euro, aproape 58% sunt reprezentate de credite acordate clientelei, care au ajuns la un sold de 600 milioane de euro.

Chiar daca a pierdut un loc in clasamentul cotelor de piata, Alpha Bank a reusit sa-si imbunatateasca profitul: acesta a crescut cu aproape 67% comparativ cu rezultatul inregistrat la jumatatea anului trecut, pana la 12,4 mil. euro, respectiv aproape trei sferturi din rezultatul pe tot anul trecut. Soldul creditelor acordate de banca a inregistrat o crestere cu 21%, ajungand la 591 mil. euro. Banca a continuat extinderea lenta a retelei de sucursale, in paralel cu lansarea de noi produse pentru clientii persoane fizice si cresterea calitatii serviciilor oferite de platforma IT.

Chiar si banci de talie modesta, cu o baza restransa de clienti si retele teritoriale de mici dimensiuni, au obtinut profituri de cel putin doua milioane de euro. Aceste rezultate arata ca inca nu exista o presiune concurentiala atat de puternica, mai ales din partea marilor jucatori, incat cei mici sa ajunga a fi sufocati. Ba dimpotriva, cele patru banci comerciale cu cote de piata cuprinse intre 1 si 2% - Banca Romaneasca, UniCredit, Volksbank si Piraeus - au fost printre cele mai dinamice in primele sase luni ale acestui an, Volksbank reusind sa dea tonul reducerilor de dobanda la creditele in lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO