Bănci și Asigurări

Dealerii au mai mult de lucru: volumul schimburilor valutare creşte cu două cifre

Dealerii au mai mult de lucru: volumul schimburilor valutare creşte cu două cifre

Autor: Claudia Medrega

13.09.2010, 23:10 20

Dealerii de la Bucureşti au făcut în luna august tranzacţiivalutare de 35,5 miliarde de euro, nivel similar cu cel din iulieşi cu circa 60% peste valoarea din aceeaşi lună din 2009, încondiţiile în care comerţul internaţional şi-a revenit, iarjucătorii străini încep să se uite cu mai mult interes spreRomânia.

Volumele rămân totuşi sub cele din 2008, principalii factorii defrânare fiind volatilitatea redusă a cursului, peste care s-asuprapus reducerea creditării în valută.

"Revine uşor interesul investitorilor străini pe România.Problema principală a străinilor este că nu au în ce săinvestească. Sunt bani afară, iar randamentele sunt reduse. Amputea fi atractivi", a comentat dealerul unei bănci locale.

Ritmul de creştere din august de 60% este cel mai rapid dinacest an, în condiţiile în care, începând din aprilie, creşterileau fost constant de două cifre. Dinamica este totuşi favorizată şide efectul de bază, în condiţiile în care anul trecut volumeletranzacţionate s-au prăbuşit.

Arbitrajele făcute de dealeri în 2009 pe fondul volatilităţiiridicate de curs şi dobânzi au rotunjit veniturile băncilor. Acumînsă trezoreriile nu mai pot contribui la fel de decisiv, într-unmoment în care băncile au nevoie mai mult ca oricând să îşimajoreze încasările, pentru a putea să suporte cheltuielile mari cuprovizioanele, pe fondul deteriorării continue a calităţiiportofoliilor de credite.

Anul acesta cursul a fost mult mai stabil, iar pe ratele dedobândă volatilitatea a fost de asemenea considerabil mai mică. BNRa profitat de momentele de acalmie pe curs pentru a lăsa dobânzilesă coboare foarte mult pe piaţa monetară, în încercarea de adetermina şi ieftinirea creditelor în lei pentru clienţiifinali.

Volumul operaţiunilor pe piaţa valutară are de suferit inclusivdin cauza activităţii reduse de creditare. În anii când creditul învalută - atât de retail, cât şi corporate - creştea rapid,trezoreriile intermediau mai multe schimburi, întrucât mulţiclienţi alegeau să se împrumute în devize, deşi aveau cheltuieli înlei, datorită dobânzilor mai mici.

"Este mai greu ca trezoreriile să ajute în acest an laveniturile băncilor. Randamentele nu sunt mari. Majoritateaveniturilor s-au făcut din volatilitate pe dobânzi mai degrabădecât pe curs", a mai spus dealerul.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO