Bănci și Asigurări

Dealerii: Piata este incredibil de linistita

08.04.2005, 19:22 18

Activitatea pe piata valutara interbacara a scazut dramatic in ultimele zile, volumele tranzactionate coborand sub 90 de milioane de euro. In aceste conditii, cursul leu/euro a coborat ieri cu 20 de lei, pana la 36.465 de lei pentru un euro, continuand astfel seria oscilatiilor nesemnificative.

Dolarul a pierdut 59 de lei, fiind evaluat de BNR la 28.244 de lei.

Dealerii spun ca nu se intrevad motive pentru iesirea din aceasta stare, in care s-a ajuns dupa ce banca centrala a sustinut cursul la nivelul de 36.000 de lei/euro prin cumparari repetate in luna martie.

Piata valutara interbancara s-a deschis in cotatii de 36.450/36.550 de lei pentru un euro, la nivelul inchiderii din ziua precedenta. Cotatiile au coborat usor pe parcursul sedintei de tranzactionare, pana la o minima a zilei de 36.370/36.430 de lei pentru un euro. Piata s-a inchis ieri in cotatii de 36.400/36.500 de lei pentru un euro.

"Este incredibil cat de mult au scazut volumele tranzactionate si nu pot sa inteleg utilitatea acestei politici a BNR. Nu se vede nici o iesire din aceasta stare si, mai mult, in ultimul timp se pare ca si interesul clientilor pentru tranzactionare a scazut", a comentat un dealer.

Volumul operatiunilor interbacare a coborat miercuri pana la 89 de milioane de euro, ceea ce reprezinta jumatate din media zilnica inregistrata in martie. Piata a inregistrat un deficit de trei milioane de euro, in conditiile in care vanzarile catre clienti au totalizat 95 de milioane de euro. Volumul total tranzactionat pe piata a fost de 184 de milioane de euro.

Pe piata de la Sibiu, contractele futures leu/euro cu scadenta in iunie au fost tranzactionate in cotatii de 36.120-36.180 de lei pentru un euro, usor sub nivelurile din zilele precedente. Pentru sfarsitul lunii septembrie nu s-au incheiat noi contracte, astfel incat euro a ramas cotat la 36.825 de lei.

Dolarul a inregistrat ieri o depreciere usoara pe pietele internationale, cursul urcand pana la o maxima de 1,2930 dolari/euro. Pe parcursul zilei, cotatiile au coborat spre 1,2890 dolari/euro. Investitorii asteptau publicarea datelor privind evolutia somajului in economia americana.

Banca Nationala nu a intervenit nici ieri, pentru a treia zi consecutiv, pe piata monetara pentru a atrage excesul de lei. Dobanzile la depozitele pe o zi au oscilat astfel in continuare intre 5% si 8% pe an. La licitatia organizata la inceputul saptamanii BNR a atras de pe piata 25.880 de miliarde de lei (711 milioane de euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO