Bănci și Asigurări

Dealerii si-au amintit de zilele linistite

28.01.2005, 00:00 13



Euro a reusit ieri sa se aprecieze usor pe fondul unei piete forte putin lichide. Astfel, Banca Nationala a calculat un curs de 37.810 lei pentru un euro, cu 156 de lei mai mult decat in ziua precedenta. Dolarul a inregistrat de asemenea o apreciere, dar de numai 36 de lei, fiind evaluat de banca centrala la 28.979 de lei.



Piata valutara s-a deschis ieri in cotatii de 37.700/37.750 de lei pentru un euro, usor peste nivelul inchiderii din ziua precedenta. Pe fondul unor tranzactii calme, euro s-a depreciat pana la o minima a zilei de 37.640/37.690 de lei. Ulterior jucatorii au cumparat valuta, cotatiile urcand pana la o maxima a zilei de 37.840/37.890 de lei pentru un euro. Pana la sfarsitul sedintei de tranzactionare euro s-a mai depreciat usor, piata inchizandu-se in cotatii de 37.720/37.820 de lei pentru un euro. "Piata a fost foarte linistita ieri, volumele tranzactionate fiind reduse. Pe tot parcursul sedintei s-a tranzactionat intr-o banda ingusta. Exista in piata un sentiment de cumparare de valuta, insa eu cred ca la un curs de 37.900-38.000 de lei/euro vor aparea interese de vanzare. Momentant piata este in echilibru, insa in spatele tranzactionarii reduse se mentine o stare de nervozitate", a comentat un dealer. Piata a inregistrat miercuri un deficit de 22 de milioane de euro, pe fondul unor vanzari de valuta catre clienti de 125 de milioane de euro. Volumul operatiunilor interbancare a scazut sensibil fata de zilele precedente, ajjungand la 168 de milioane de euro. In aceste conditii volumul total tranzactionat pe piata a scazut la 293 de milioane de euro. Aceasta evolutie a volumelor sustine ipoteza ca vanzarile de valuta de la sfarsitul saptamanii trecute au provenit de la un numar restrans de clienti mari, care acum si-au reglat pozitiile. Astfel, piata ar putea sa inregistreze in continuare deficite.



Pe pietele internationale cursul euro/dolar a oscilat usor, dolarul inregistrand o depreciere pe care a corectat-o ulterior. Astfel, cursul a urcat peste pragul de 1,31 dolari/euro, insa pana la sfarsitul zilei a revenit la 1.3050 dolari/euro.



Banca Nationala nu a intervenit nici ieri pentru a steriliza excesul de moneda din piata. Dobanzile la depozitele pe o zi, cat si la cele pe o saptamana, au crescut usor, ajungand sa oscilize intre 15% si 17% pe an. Dealerii explica revenirea dobanzilor prin cererea mai mare de lichiditate din piata, care a aparut in contextul inceputului de perioada de constituire a rezervelor minime obligatorii. liviu.chiru@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO