Bănci și Asigurări

Deductibilitatea nu a cutremurat asigurarile de locuinte

19.03.2004, 00:00 25



Introducerea deductibilitatii pentru cheltuielile de asigurare a locuintelor contra cutremurului nu se dovedeste un impuls semnificativ pentru cresterea numarului de locuinte asigurate anul acesta, chiar daca asiguratorii au clamat multa vreme nevoia deductibilitatii fiscale pentru extinderea acestui tip de asigurare.



Conform unor estimari, doar 5-7% din cele 7 milioane de locuinte sunt acum asigurate contra cutremurului, in conditiile in care iminenta unui cutremur de peste 7 grade pe scara Richter pentru urmatorii 4-5 ani este tot mai mult sustinuta de catre specialisti.



O parte dintre reprezentantii pietei asigurarilor chiar asumasera la inceputul anului faptul ca nu cred ca deductiblitatea va schimba situatia, iar datele dupa aproape 3 luni de la inceputul anului arata ca intr-adevar asa a fost.



"Nu am remarcat o crestere a cererii pe acest segment. De fapt, oamenii vor simti abia la anul in buzunare faptul ca asigurarea deductibila. Este prea putin mediatizat fenomenul in sine. Ar trebui promovat la nivel national pentru a avea rezultate", crede Mugurel Ceraceanu, director general al companiei Asiban.



"Este greu de anticipat o crestere a asigurarii de locuinte ca urmare a introducerii deductibilitatii. Oamenii sunt circumspecti, pentru ca nu este inca limpede procedura", a spus Fanel Plopeanu, director general adjunct la Omniasig.



Pentru o locuinta din Bucuresti in valoare de 30.000 $, prima de asigurare anuala pentru toate riscurile (explusiv bunurile din locuinta) este de circa 80 $ (2,5 milioane lei). Daca veniturile persoanei sunt impozitate la nivelul maxim, de 40%, faptul ca aceasta cheltuiala este deductibila, adica se scade din veniturile impozabile, rezulta intr-o diminuare a costurilor cu asigurarea de 40% (sau, dupa caz, cu proportia ratei de impozitare). Practic nu este vorba de o diminuare in momentul platii, ci de o reducere a impozitului platit cu respectiva suma. In cazul primei de 80 $, asigurarea devine mai ieftina cu 32 $.



In scopul cresterii gradului de cuprindere in asigurare (a proportiei locuintelor asigurate), statul roman a negociat cu asiguratorii si Banca Mondiala mai multe variante ale unui proiect de lege prin care asigurarile de locuinte contra cutremurelor si inundatiilor sa devina obligatorii sau macar sa fie impulsionate.



Insa statul a tinut cu tot dinadinsul sa controleze in mod direct acest sistem, printr-o societate proprie (a fost vehiculata si posibilitatea ca CEC-ul sa fie aceasta institutie), pe cand Banca Mondiala a sustinut varianta crearii unui pool- un grup de asiguratori de profil care sa emita acedste polite si sa obtina reasigurare din strainatate. Nici asiguratorii nu au fost de acord cu varianta statului, astfel incat tot proiectul a esuat. O parte dintre asiguratori nici macar nu au fost de acord atunci cu ideea de asigurare obligatorie, afirmand ca o deductibilitate ar fi cea mai buna solutie pentru incurajarea extinderii acestei asigurari.



Acum insa, problema a fost repusa pe tapet de Uniunea Europeana, conform declaratiilor presedintelui Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor, Nicolae Crisan. sorin.pislaru@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO