Bănci și Asigurări

Depozite garantate de 3.300 euro pe deponent

29.01.2004, 00:00 17



Plafonul de garantare a depozitelor constituie de persoanele fizice la banci si alte institutii de credit autorizate de BNR, valabil in prima jumatate a acestui an, a fost majorat la 135.240.000 de lei pe deponent. Actualizarea nivelului maxim de garantare a fost facuta prin indexarea plafonului corespunzator semestrului al doilea din 2003, de 125.222.000 lei, cu rata inflatiei inregistrata in luna decembrie 2003 fata de luna iunie a aceluiasi an.



Suma garantata nu reprezinta decat echivalentul a ceva mai mult de 3.300 de euro. Plafonul ar trebui sa ajunga la echivalentul a macar 5.000 de euro, ceea ce presupune insa un effort considerabil din partea bancilor, care contribuie la cu procente din valoarea depozitelor atrase la Fondului de garantare a depozitelor in sistemul bancar. De asemenea, Fondul ar trebui sa ajunga sa garanteze si depozitele constituite in sistemul bancar de persoane juridice.



Noul plafon de garantare reprezinta nivelul compensatiei pe care Fondul de garantare plateste pentru depozitele constituite de deponenti persoane fizice la institutiile de credit, daca acestea devin indisponibile in cursul semestrului I al acestui an, in conditiile reglementate prin legislatia in vigoare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO