Bănci și Asigurări

Depozitele bancare pe doi sau trei ani forţează pragul de 2 mld. euro

Foto Shutterstock

Foto Shutterstock

Autor: Ciprian Botea

12.03.2013, 09:00 897

Volumul depozitelor în lei cu scadenţa mai mare de un an a urcat la 6 miliarde de lei la sfârşitul lunii ianuarie, fiind în creştere cu 28% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, în timp ce economiile „lungi“ în euro s-au majorat cu aproximativ 15% şi au depăşit pragul de o jumătate de miliard de euro (echivalentul a 2,25 miliarde de lei).

Depozitele cu maturitatea mai mare de un an au ajuns astfel la echivalentul a aproape 1,9 mld. euro la sfârşitul lunii ianuarie, respectiv 8% din soldul de aproape 100 de miliarde de lei (23 mld. euro) al economiilor la termen ale populaţiei.

Ponderea este încă scăzută pentru că bancherii au venit abia recent cu oferte atractive pentru clienţii dispuşi să-şi blocheze banii într-un depozit timp de doi, trei sau chiar şapte ani. Băncile s-au pliat în trecut pe preferinţa clienţilor pentru produse foarte lichide şi au promovat depozitele cu scadenţe foarte scurte sau chiar conturile curente şi cele de economii, iar în acest fel au ajuns să finanţeze active pe termene de cinci-zece ani cu pasive pe numai câteva luni.

Nevoia de a reduce dezechilibrele între resursele atrase pe termen scurt şi creditele acordate pe termen lung a lăsat însă treptat loc pe piaţă pentru apariţia a tot mai multe produse de economisire cu scadenţe lungi, dar analiştii se aşteaptă ca noua strategie a bancherilor să nu dea rezultatele scontate.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO