Bănci și Asigurări

​Depozitele în monedă naţională ale populaţiei au crescut cu 12% în ultimul an şi au sărit pragul de 100 de mld. lei

​Depozitele în monedă naţională ale populaţiei au...

Autor: Anelis Baciu

27.12.2016, 14:05 222

Românii aveau economii în lei la bănci în valoare de peste 100 miliarde de lei (23 mld. euro) la finalul lunii noiembrie, în creştere cu 12,1% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, arată datele agregate de Banca Naţională. Faţă de luna anterioară depozitele în moneda naţională au urcat cu 2,5%. Deşi volumul depozitelor se menţine pe plus, se observă o încetinire a ritmului de creştere în ultima perioadă, cauzată în principal de scăderea bonificaţiilor plătite de bancheri până la sub 1% în medie, dar şi de apetitul tot mai mare pentru consum, ca urmare a revenirii încrederii în economie.

Şi depozitele bancare în valută continuă să crească de la lună la lună. Astfel, la finalul lunii noiembrie populaţia avea la bănci economii în valută în valoare de echivalentul a 58,4 miliarde de lei, în urcare cu 7,7% faţă de luna noiembrie a lui 2015.

În total sumele plasate la bănci de către populaţie cumulează circa 160 miliarde de lei, adică circa două treimi din totalul depozitelor bancare.

Băncile se ba­zea­ză pentru finan­ţare în principal pe re­sursele atrase de la clienţii persoane fizice, care sunt mai stabile şi care în perioada de criză au marcat o creştere puternică, pe fondul unui comportament de consum mai prudent.

Pe de altă parte, companiile aveau în depozite bancare în lei şi valută de  echivalentul a circa 105 miliarde de lei la finalul lunii noiembrie. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO