Bănci și Asigurări

Depozitele statului în bănci au urcat la 6,2 mld. € în septembrie după cinci luni de scădere

Depozitele statului în bănci au urcat la 6,2 mld. € în septembrie după cinci luni de scădere

Enache Jiru, şeful Trezoreriei statului. Foto Silviu Matei

Autor: Razvan Voican

26.11.2012, 00:05 430

Administraţia publică avea la sfârşitul lunii septembrie depozite bancare de circa 28,2 miliarde de lei (6,2 mld. euro), punând capăt unui şir de cinci luni consecutive de scădere faţă de vârful de peste 36 de miliarde de lei atins în martie.

Lichidităţile statului sub formă de depozite erau cu aproape 20% mai mari decât în urmă cu un an. Circa 96% din bani sunt concentraţi la administraţia centrală, în timp ce depozitele administraţiilor locale însumează numai 1,1 miliarde de lei.

Totuşi, în ultimele cinci luni admi­nis­traţiile locale şi-au menţinut constant depozitele la peste 1 mld. lei, după ce în ianuarie 2012 acestea coborâseră la 692 mil. lei. Administraţia sistemelor de asigurări sociale deţinea în septembrie depozite de doar 3,3 mil. lei, însă nivelul era cu aproape 60% mai mare decât în urmă cu un an. În decembrie 2011 depozitele statului atin­seseră un minim de 19 mld. lei, însă ulterior s-au refăcut rapid, mai ales după cele două emisiuni succesive de obligaţiuni pe piaţa americană, în valoare de 2,25 mld. dolari, ajungând la peste 36 mld. lei în martie. Prin prisma deţi­ne­rilor sub formă de depozite statul are o pozi­ţie de debitor net în raport cu băncile, în con­diţiile în care la nivelul lunii septembrie 2012 creditul guvernamental însuma 78,3 mld. lei, soldul fiind cu 20% mai mare decât în urmă cu un an. Aşadar datoriile către bănci sunt de aproape trei ori mai mari decât depozitele.

Cu toate acestea statul este un deponent important, având o cotă de 47% din depozitele totale ale clienţilor persoane juridice, respectiv de 14,5% din depozitele totale atrase de sistemul bancar. Administraţia centrală a făcut eforturi pentru a-şi îmbunătăţi rezervele de lichiditate după ce FMI şi Comisia Europeană au cerut asigurarea unui buffer în Trezoreria statului care să acopere necesarul de plăţi pe patru luni în avans, astfel încât să poată fi traversate perioade de turbulenţe puternice pe pieţele financiare.

De asemenea, acumularea de rezerve de lichiditate a devenit necesară având în vedere că 2012, 2013 şi 2014 sunt trei ani grei pentru rambursarea datoriei publice.

Pentru anul viitor Trezoreria statului a bugetat plata unor dobânzi aferente datoriei publice interne în valoare de 835 mil. lei. Bugetul Trezoreriei pe 2013 este prevăzut cu un excedent de aproape 8,8 mil. lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO