Bănci și Asigurări

Deprecierea leului a scumpit creditele in franci cu 9%

12.02.2008, 19:06 18

Creditele in franci elvetieni, percepute ca foarte ieftine datorita dobanzilor mici afisate de banci, s-au dovedit mult mai scumpe in realitate in ultimul an, in conditiile in care deprecierea leului a crescut efortul de rambursare.
Unele banci au inceput, inca de la sfarsitul lui 2005, sa vanda credite in franci elvetieni pentru clientii individuali, incercand sa profite de nivelul scazut al dobanzilor pentru aceasta valuta, pentru a castiga un avantaj fata de concurenta.
Comparativ cu ianuarie 2007, francul elvetian marca in prima luna a acestui an o intarire cu peste 8,5% in fata leului, daca se ia in considerare cursul mediu. Aceasta apre-ciere s-a tradus direct intr-o scumpire a ratelor exprimate in lei, efortul de plata al ratelor crescand astfel sensibil, in conditiile in care majoritatea clientilor au venituri in lei.
Riscul de curs valutar, care apare atunci cand un client contracteaza un credit in alta moneda decat cea in care isi realizeaza venitul, este mai mare in cazul francului elvetian decat in cazul euro (valuta preferata momentan pentru imprumuturi). In conditiile in care schimburile comerciale cu Elvetia sunt modeste, cursul leu/franc elvetian se calculeaza indirect, in functie de evolutia cotatiilor euro/franc pe pietele internationale, respectiv euro/leu, la Bucuresti.
Francul a inregistrat in ultimul an o volatilitate ridicata fata de leu (influentata si de fluctuatiile mari ale euro). Astfel, fata de un minim de 1,88 lei atins in iulie anul trecut, francul a urcat in ianuarie pana la 2,35 lei (o crestere de circa 25%). Totusi, cursul leu/franc elvetian se gasea la asemenea niveluri si la inceputul lui 2006.
Pe langa riscul aferent cursului valutar, cei care au contractat credite in franci elvetieni s-au confruntat in ultimii ani si cu cresterea dobanzilor. Bancile romanesti stabilesc dobanda la franc in functie de ratele de pe pietele internationale, la care adauga o marja.
In prezent, indicatorul LIBOR pentru scadenta de 3 luni este la 2,66% pe an, fata de 2%, cat era la inceputul lui 2007. In ianuarie 2006, dobanda la franc era de numai 1% pe an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO