Bănci și Asigurări

Deutsche Bank: BNR are obiectiv de inflatie dificil de atins

30.01.2007, 18:59 17

Inflatia lunara din Romania se va accelara usor in ianuarie, la 0,8%, dar rata anualizata va scadea la 4,6%, de la 4,87% in luna decembrie 2006, estimeaza economistii Deutsche Bank.
"BNR are un obiectiv dificil in acest an, avand in vedere ca intervalul de inflatie tintit a scazut la 3-5%, ca politica fiscala va deveni mai expansiva, ca salariile vor avea un ritm inalt de crestere, iar preturile administrate vor fi majorate", se spune intr-un raport al Deutsche Bank.
Analistii germani vad inflatia la 5,8% in 2007, fata de 4,87% la sfarsitul lui 2006.
In luna decembrie a anului trecut, cresterea preturilor de consum a fost de 0,74% fata de noiembrie, iar rata inflatiei calculata fata de decembrie 2005 a fost de 4,87%, incadrandu-se in intervalul tintit de BNR, de 4-6%.
Fara nicio legatura cu asteptarile majoritatii analistilor, cei ai Deutsche Bank anticipeaza pentru acest an majorarea ratei dobanzii de referinta la 9,25%, fata de 8,75% in prezent. Cresterea ar putea avea loc in primul semestru al anului. Banca centrala a majorat de doua ori rata dobanzii de politica monetara anul trecut. Prima interventie a avut loc in februarie 2006, cand dobanda a crescut de la 7,5% la 8,5%.
In luna iunie a anului trecut, BNR a majorat dobanda cu inca 0,25 puncte, pentru a limita cresterea inflatiei si a creditului neguvernamental.
Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, sustine ca tintele de inflatie pentru 2007 si 2008 - 4% si respectiv 3,8% - pot fi atinse chiar si intr-un mediu dificil. "Totusi, presiunile inflationiste cunoscute si riscul unor socuri la nivelul preturilor agregate au stat in spatele deciziei BNR de a stabili o tinta mai putin ambitioasa pentru 2008", a declarat recent Isarescu. Principala preocupare a BNR este ca scaderea inflatiei sa fie un proces continuu si de lunga durata, in contextul in care pe piata s-au conturat asteptari privind o posibila intrerupere a trendului descendent in 2007.
De altfel, banca centrala are in vedere o serie intreaga de riscuri, incepand cu probabilitatea relaxarii politicii fiscale mai ales in eventualitatea organizarii de alegeri anticipate, alaturi de cresterea peste nivelul prognozat a salariilor atat in sectorul public, cat si in cel privat, de o largire nesustenabila a deficitului de cont curent a carui corectie potentiala ar reaprinde inflatia.
Nu in ultimul rand, BNR isi vede ingreunata lupta cu inflatia de incertitudinile persistente privind amplitudinea si calendarul majorarilor de preturi administrate, alinierea taxelor indirecte la nivelurile din Uniunea Europeana, precum si dinamica preturilor volatile ale produselor alimentare.
Agentia de rating Standard & Poor's impartaseste prognoza colegilor de la Fitch care se asteapta ca BNR sa rateze tinta de inflatie pe 2006, anticipand o rata de 5,5% la sfarsitul lui decembrie fata de nivelul de 4% plus minus un punct angajat de banca centrala.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO