Bănci și Asigurări

Deutsche Bank: BNR nu va avea mult de luptat sa tina leul. Cum comentati?

14.06.2009, 17:30 18

Banca Nationala nu va trebui sa intervina masiv pe piata pentru a mentine cursul leu/euro in jurul nivelurilor actuale in contextul prevederilor acordului semnat cu FMI privind rezerva valutara si politica de interventie a bancii centrale, considera analistii Deutsche Bank, cea mai mare banca germana.

In acelasi timp, ei nu vad o presiune semnificativa pe rezervele valutare ale BNR in conditiile in care deficitul de finantare externa s-a ajustat pe fondul caderii importurilor si al mentinerii angajamentelor de finantare din partea marilor banci. "Pierderea de rezerva din cauza unor noi reduceri ale rezervelor minime obligatorii la pasivele in valuta este exclusa", in opinia analistilor Deutsche Bank.
Pana la sfarsitul acestui an, BNR ar urma sa recupereze pierderile de rezerva valutara inregistrate in lunile dinaintea intrarii in functiune a acordului cu FMI, iar pentru 2010 este prevazuta o crestere de 3 miliarde de euro.
Analistii Deutsche remarca faptul ca, potrivit celor convenite de BNR cu FMI, orice scadere a rezervelor cu mai mult de doua miliarde de euro in decursul a 30 de zile va impune consultari cu staff-ul Fondului.
In acelasi context, politica de interventie a BNR va fi aplicata in concordanta cu tintele periodice prevazute in program pentru activele externe nete.
De asemenea, Banca Nationala s-a angajat sa extinda gama de active acceptate drept colateral din partea bancilor care au nevoie sa apeleze la facilitatile de finantare ale bancii centrale.
Pe baza calendarului de evaluare a programului cu FMI si de eliberare a transelor din imprumut, Deutsche Bank estimeaza ca Romania va mai primi pana la sfarsitul acestui an inca 11,7 mld. dolari, pe langa cele 6,8 mld. dolari intrate in rezerva BNR la inceputul lunii mai.
"Per ansamblu nu intrevedem nicio problema majora in derularea programului convenit cu FMI, insa credem ca exista un risc semnificativ ca tintele fiscale prevazute sa nu fie atinse", afirma analistii Deutsche Bank.
Imediat dupa intrarea banilor de la FMI, leul s-a intarit pentru o scurta perioada, cursul coborand pana la niveluri de 4,14 - 4,15 lei/euro, insa apoi a revenit in jurul pragului de 4,20 lei/euro.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO