Bănci și Asigurări

Din 8 noiembrie, BCR vinde obligatiuni in lei cu 7,25% dobanda

Din 8 noiembrie, BCR vinde obligatiuni in lei cu 7,25% dobanda

BCR se asteapta sa stranga echivalentul a peste 160 mil. euro, mai ales de la fonduri de investitii straine

30.10.2006, 17:04 14

De miercuri, 8 noiembrie, investitorii interesati de un cupon fix de 7,25% pe an pot subscrie in cadrul emisiunii de obligatiuni a BCR, conform unui anunt al bancii. BCR a definitivat procedurile de emisiune, dupa ce a primit viza de aprobare pentru aceasta emisiune de la Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare.
Oferta de obligatiuni in lei, cu maturitate de trei ani va fi de minim 200 mil. lei (56,4 mil. euro), ea putand fi suplimentata pana la 575 mil. lei (162 mil. euro). Din aceasta suma, o transa de doar 10% va fi destinata "micilor investitori" (inclusiv persoane fizice), restul de 90% din obligatiuni fiind rezervate investitorilor institutionali.
In cazul in care una din cele doua transe este insuficient subscrisa, iar cealalta suprasubscrisa, oferta de obligatiuni ramasa fara cerere va fi directionata automat catre investitorii care au suprasubscris.
Obligatiunile BCR au un cupon de 7,25% pe an, platibil semestrial. Pretul de vanzare al unei obligatiuni va fi de 100 de lei, egal cu valoarea nominala a titlului. Pentru a subscrie, investitorii au la dispozitie 190 de sucursale si agentii din reteaua bancii, dar pot apela si la orice broker de pe Bursa de Valori.
Desi emisiunea are ca intermediar divizia de securities a bancii, BCR Securities, anuntul bancii arata ca acesta nu este unicul intermediar agreat, orice broker putand fi contactat pentru a plasa in cadrul acestei emisiuni de obligatiuni.
Perioada de subcriere este de aproape doua saptamani, adica pana la 21 noiembrie. In plus, BCR a obtinut acordul de principiul al Bursei de Valori pentru ca obligatiunile sa fie listate si tranzactionate pe aceasta piata.
Recent, piata obligatiunilor s-aa imbogatit cu o emisiune de titluri a Bancii Mondiale, in valoare totala de 148 mil. euro (525 mil. lei). Obligatiunile Bancii Mondiale aveau o maturitate tot de trei ani, insa o dobanda fixa de numai 6,5%, cu 0,75 puncte procentuale mai redusa decat oferta BCR.
Totusi, oferta de obligatiuni a Bancii Mondiale a fost suprasubscrisa cu 21%, cel mai mare interes aratandu-l investitorii institutionali. Circa 75% dintre obligatiuni au fost achizitionate de investitori romani. La scurta vreme dupa finalizarea perioadei de subscriere, obligatiunile emise de Banca Mondiala au fost primite la tranzactionare pe piata Bursei de Valori, la fel cum se asteapta si BCR sa se intample cu propriile obligatiuni. Excluzand emisiunea Bancii Mondiale, piata locala a titlurilor cu venit fix a suferit in ultima perioada din cauza ofertei slabe, Ministerul de Finante anuland constant anunturile privind emisiunea de titluri de stat.
Recent, actionarii BRD SocGen au aprobat un plafon de 500 de milioane de euro pentru o emisiune viitoare de obligatiuni, iar managementul Raiffeisen si-a exprimat si el intentia pentru o posibila oferta publica de astfel de titluri cu venit fix.
Cel mai probabil, ambele emisiuni vor fi in lei, titlurile vor avea o maturitate de 3-5 ani, fiind remunerate cu dobanzi fixe. Aceste anunturi imbunatatesc perspectiva lichiditatii pe piata instrumentelor financiare cu venit fix.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO