Bănci și Asigurări

Discuţiile privind conversia creditelor în valută la curs istoric duc cursul aproape de 4,5 lei/euro, maximul ultimelor trei luni

Discuţiile privind conversia creditelor în valută la...

Autor: Claudia Medrega

10.10.2016, 00:00 889

Cursul de schimb a răbufnit la finalul săptămânii trecute urcând la 4,4949 lei/euro, maximul ultimelor trei luni, unii analiştii punând această evoluţie pe seama discuţiilor din Parlament privind conversia creditelor în valută la cursul istoric. 

„Valutele din regiune s-au depreciat puternic în trecut la anunţul unor iniţiative similare şi, acum, ambele partide mari din România par să sprijine această lege. Înaintea unui posibil vot final de săptămâna viitoare (după cum au sugerat unii din susţinătorii legii), deprecierea leului ar putea lua o pauză şi ar putea urma direcţia oferită de evenimentele majore“, susţin analiştii de la ING Bank. Un nivel al cursului mai ridicat, de 4,5157 lei/euro, a fost atins în 8 iulie.

După primele nouă luni leul era pe apreciere în faţa principalelor trei valute - euro, dolar şi franc elveţian. Faţă de euro, leul cumula o apreciere de 1,6%, în timp ce în raport cu dolarul american moneda naţională a câştigat 4%. La jumătatea lunii iunie cursul a atins maximul ultimilor doi ani şi jumătate, cotaţia urcând aproape de 4,54 lei /euro. Minimul anului 2016, de 4,4444 lei/euro, a fost atins în iulie. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO