Bănci și Asigurări

Dobânda-cheie a rămas "îngheţată" la 5,25%. BNR a menţinut şi rezervele minime

Dobânda-cheie a rămas "îngheţată" la 5,25%. BNR a...

Autor: Claudia Medrega

28.03.2013, 12:53 451

Consiliul de administraţie al BNR a decis astăzi să menţină dobânda de politică monetară la 5,25%, conform aşteptărilor analiştilor.

Totodată, CA al BNR a menţinut şi ratele aplicate pentru rezervele minime obligatorii constituite de bănci pentru pasivele sub doi ani, la 15% în lei  şi 20% în valută.

Banca centrală va continua să gestioneze “adecvat” lichiditatea din sistemul bancar.

 

CE AU SPUS ANALIŞTII DESPRE ŞEDINŢA DE ASTĂZI DE POLITICĂ MONETARĂ A BNR

Eugen Sinca, analist-şef al BCR

Scenariul nostru arată că BNR va păstra dobânda de politică monetară la 5,25% datorită presiunilor inflaţioniste. Rezervele minime obligatorii pentru lei şi valută vor fi păstrate, de asemenea, neschimbate. Prima reducere a dobânzii cu 25 de puncte de bază ar putea veni în trimestrul I din 2014, după ce inflaţia se va reduce în lunile de vară şi de toamnă pe fondul unei producţii agricole bune. Dobânda interbancară ROBOR la trei luni se va situa în intervalul 5% - 5,2% până la finele anului, după relaxarea condiţiilor de lichiditate de către BNR la operaţiunile de piaţă, ceea ce va susţine mutarea treptată a creditării pe componenta de lei.

Florentina Cozmâncă, senior economist al RBS Bank

Ne aşteptăm ca banca centrală să continue să aibă o atitudine prudentă şi să menţină dobânda de politică monetară la nivelul actual de 5,25%, în vederea ancorării aşteptărilor inflaţioniste. Încă din septembrie 2012 rata anuală a inflaţiei se situează în afara intervalului ţintit de banca centrală. Scenariul nostru de bază ia în considerare menţinerea dobânzii la nivelul de 5,25% în 2013, în contextul în care anticipăm că inflaţia anuală se va menţine în afara intervalului ţintit de BNR până către finalul anului. Însă, în contextul în care rata inflaţiei va reveni in intervalul ţintit mai repede decât se anticipează acum, iar aşteptările vor indica menţinerea ratei inflaţiei în intervalul-ţintă, nu excludem o reducere a dobânzii de politică monetară cu 25 de puncte de bază către finalul anului 2013 şi continuarea procesului de reducere a dobânzii-cheie la începutul anului 2014. În ceea ce priveşte ratele rezervelor minime obligatorii, anticipăm că în cadrul şedinţei de mâine BNR va menţine ratele actuale de 15% la lei şi 20% la valută.

Cătălina Molnar, economistul-şef al UniCredit Ţiriac Bank

Aşteptările noastre cu privire la dobânda-cheie sunt în favoarea menţinerii acesteia la 5,25% pe parcursul întregului an. Ne aşteptăm ca inflaţia medie pentru 2013 să fie apropiată nivelului de 5%, spre finalul anului inflaţia scăzând spre 3,8% (decembrie). În acest context, mai degrabă ar putea folosi instrumentele de control al lichidităţii astfel încât dobânzile din piaţa interbancară să reflecte condiţii mai relaxate în cea de a doua parte a anului comparativ cu ceea ce va indica dobânda-cheie. O posibilă reducere a dobânzii sau a RMO ar putea avea loc mai degrabă în 2014.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels