Bănci și Asigurări

Dobanzile au cazut din nou la 1%-3% pe an

18.08.2006, 18:13 20

Dobanzile pe piata monetara au coborat ieri, brusc, pana la 1%-3% pe an la depozitele pe o zi, dupa ce a ajuns la scadenta un depozit de 5 mld. lei, atras de BNR in urma cu o luna.
La jumatatea saptamanii, dobanzile au facut un prim pas de coborare, pe plafonul de 6%-7% pe an la depozitele pe termen scurt, de la nivelul de 8%-10% la care se stabilizasera de saptamana trecuta. Dealerii spun ca lichiditatea in piata ar trebui sa se regleze, dupa licitatia BNR, pentru atragerea de depozite la o luna, programata la inceputul saptamanii viitoare.
"Nu este normal sa vedem asemenea miscari ample ale dobanzilor. Probabil unii au un management prost al lichiditatii", a comentat un dealer.
Parerile privind evolutia pietei in zilele urmatoare sunt insa impartite, fiind pe de o parte voci care sustin ca dealerii vor plasa fondurile in exces la BNR, dupa care va urma din nou o criza de lichiditati, la sfarsitul perioadei de constituire a rezervelor minime obligatorii (pe 23 august). Pe de alta parte, exista si opinii mai optimiste, potrivit carora bancile vor evita sa ramana din nou fara lichiditati, conditii in care si dobanzile vor fi mai jos. Cert este ca, in saptamanile urmatoare, nu vor mai fi intrari semnificative de lichiditati in piata, scadentele la depozitele atrase de BNR in trecut fiind de volume mici.
La sfarsitul lunii iulie, bancile au ramas fara lichiditati in lei, dupa ce BNR le-a luat o buna parte din bani prin majorarea rezervelor minime la lei. Din ultima saptamana a lui iulie, dobanzile pe termen scurt au urcat pana la 13%-16% pe an, coborand spre niveluri apropiate de dobanda de politica monetara (8,75% pe an) abia spre jumatatea lui august.
Pe piata valutara a fost din nou volatilitate, insa dealerii spun ca variatiile cotatilor au avut loc tot pe fondul unor volume reduse. Piata s-a deschis in cotatii de 3,5180/3,5230 lei/euro. Dupa cateva ordine de vanzare de valuta in primele ore de tranzactionare, au aparut in piata interese semnificative de cumparare, astfel ca euro a inceput sa castige teren. Pana la jumatatea zilei, cotatiile au urcat la 3,5240/3,5290 lei/euro. In a doua parte a sedintei de tranzactionare, cumparatorii nu si-au mai facut simtita prezenta, astfel ca euro s-a intors la 3,5170/3,5230 lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO