Bănci și Asigurări

Dobânzile la depozitele în euro sunt sub 0,5%, la cele în dolari sunt mai mici de 2%, iar la depozitele în lei dobânzile remunerate de bănci trec de 6%. Dar, deşi dobânzile la valută sunt foarte mici, depozitele în valută ale românilor şi ale firmelor cresc cu viteză mai mare decât cele în lei

Dobânzile la depozitele în euro sunt sub 0,5%, la cele...

Autor: Claudia Medrega

27.10.2022, 17:45 1522

♦ Dobânda medie la depozitele noi în lei ale populaţiei era în august de circa 6,3%, iar la depozitele companiilor în lei era de 7,1%, existând diferenţieri în funcţie de maturităţi ♦ Inflaţia anuală s-a apropiat în septembrie de 16%.

Depozitele în valută ale persoanelor fizice şi ale companiilor cresc cu viteză mai mare decât cele în lei, deşi dobânzile remunerate de bănci la economiile în valută sunt foarte mici, sub nivelul dobânzilor plătite la depozitele în moneda naţională.

Astfel, depozitele în valută totale (retail şi corporate) înregistrau în septembrie o creştere cu aproape 12% (evoluţie similară în cazul exprimării indicatorului în euro) faţă de aceeaşi lună din 2021, ajungând la peste 180 mld. lei. Comparativ cu august 2022, creşterea lunară a depozitelor în valută a fost de 1,5% (exprimate în euro, acestea au scăzut cu 0,3%, până la 36,4 mld. euro).

În schimb, depozitele totale în lei (retail şi corporate), care au în continuare ponderea majoritară (peste 63%) cresc cu o viteză mai mică decât depozitele în valută. Comparativ cu luna septembrie 2021, soldul depozitelor în lei a crescut cu 6,9% (-7,8% în termeni reali). Faţă de august 2022, creşterea depozitelor în lei a fost de 0,8%, până la 311 miliarde de lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO