Bănci și Asigurări

Dobanzile mari la lei nu reusesc sa stimuleze economisirea

Dobanzile mari nu reusesc sa stimuleze economisirea
26.03.2009, 16:29 19

Apetitul clientilor individuali pentru economisire este tot mai slab, cresterea anualizata a depozitelor incetinind semnificativ in ultimul an in ciuda dobanzilor mari oferite de banci.

La sfarsitul lui februarie depozitele in lei ale populatiei inregistrau o crestere cu 17% in termeni reali (eliminand efectul inflatiei) fata de februarie anul trecut, potrivit datelor BNR. Spre comparatie, ritmul anual de crestere era atunci de aproape 31% si venea de la niveluri de 45%, atinse in vara lui 2007. La sfarsitul lui februarie depozitele in lei ale populatiei ajunsesera la 56 de miliarde de lei (echivalentul a 13 miliarde de euro).
Pentru depozitele constituite in valuta incetinirea a fost chiar mai puternica. Ritmul anualizat de crestere (calculat in euro) s-a prabusit la 7,7% in februarie, coborand de la 43% in aceeasi perioada a lui 2008. Soldul a ajuns in februarie la aproape 7,8 miliarde de euro. Analistii spun ca acum clientii au tot mai putini bani de pus deoparte. „Ma astept la o incetinire puternica a ratelor de crestere anuala pentru depozitele populatiei in ciuda dobanzilor oferite de banci, care pot fi considerate atractive. Incetinirea va fi determinata de o scadere in termeni reali a salariilor, care suprapusa pe o crestere a somajului, va duce la o diminuare a capacitatii de economisire a populatiei", comenteaza Nicolaie Alexandru-Chidesciuc, senior economist al ING Bank.
Inca de anul trecut bancile ofera dobanzi la depozite care depasesc cu cateva puncte procentuale inflatia anuala. Din toamna trecuta, dupa ce situatia s-a deteriorat pe pietele financiare internationale, bancile s-au reorientat catre atragerea de fonduri de la clienti, declansand un adevarat razboi al dobanzilor. In prezent exista jucatori care platesc in oferta standard dobanzi de 15%-16% pe an la lei, respectiv 7% sau chiar mai mult la euro. Aceasta in timp ce inflatia este de aproape 7%, iar rata de politica monetara a BNR este setata la 10% pe an. La euro dobanzile au coborat pe pietele internationale spre nivelul de 1%, dupa ce Banca Centrala Europeana a relaxat politica monetara. Indicatorul EURIBOR pentru maturitatea de trei luni este in prezent la 1,5% pe an, in timp ce pentru scadenta de o luna coboara la 1,1% pe an.
Clientii individuali si-au redus in ultimele luni si creditele contractate de la banci, in conditiile in care sumele nou imprumutate au fost mai mici decat rambursarile. Cu toate acestea, populatia pastreaza o pozitie de debitor net fata de sistemul bancar, considerata riscanta. In februarie creditele contractate de populatie totalizau 23,4 miliarde de euro, depasind depozitele cu 15%.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO