Bănci și Asigurări

Dobanzile nu sunt o problema, cresterea preturilor de productie da

21.07.2004, 00:00 15



Numai 11% din firmele romanesti considera ratele dobanzilor practicate de bancile comerciale drept principal factor restrictiv in finantarea procesului de productie si a investitiilor, potrivit unui sondaj realizat recent de Banca Nationala pe un esantion national reprezentantiv de 380 de companii industriale si de constructii.



Agentii economici care au invocat acest factor activeaza in special in industria mijloacelor de tehnica de calcul si de birou (68%) si din industria chimica (49%).



Potrivit opiniei exprimate de 14% dintre companiile participante la sondaj, desfasurarea normala a activitatii de productie este afectata in principal de deprecierea monedei nationale, ale carei efecte sunt resimtite mai puternic in industria de prelucrare a petrolului, cocsificarea carbunelui si tratarea combustibililor nucleari, in industria alimentara si in cea chimica - proportii cuprinse intre 26% si 49%.



Rezultatele sondajului lunar realizat de BNR, in clasamentul principalilor factori perturbatori ai activitatii economice din industrie si constructii figureaza cererea insuficienta din partea clientilor (indicata in proportie de 35-41% din repondenti), blocajul financiar (25%), care a detinut multa vreme prima pozitie, si dificultatile in aprovizionarea cu materii prime.



Daca nivelul dobanzilor nu este privit ca o mare piedica in dezvoltarea afacerilor, peste jumatate din cei chestionati anticipeaza o accelerare a ritmului de crestere a preturilor de productie, ceea ce ar urma sa se manifeste sub forma unor tensiuni inflationiste. Ponderea celor care preconizeaza un trend ascendent al preturilor a urcat cu 10% fata de luna iunie.



Numarul companiilor care se asteapta la scaderi de preturi este nesemnificativ. Semnalele de crestere provin cu precadere din industria de prelucrare a petrolului, metalurgie, constructii metalice si din industria mijloacelor de transport, cu ponderi cuprinse intre 56% si 96% din repondenti.



razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO