Bănci și Asigurări

Dobanzile: scaderi drastice la depozite, mai usor la credite

26.09.2005, 18:56 16

Bancile comerciale anunta scaderi drastice ale dobanzilor platite la depozitele in lei, la numai cateva zile de la decizia Bancii Nationale de a reduce dobanzile. Pe de alta parte, unii jucatori anunta si ieftiniri ale creditelor in lei, mergand chiar pana la egalarea dobanzilor la valuta.

La sfarSitul saptamanii trecute, patru jucatori - HVB Bank, ING Bank, Banca Tiriac si SanPaolo IMI Bank au anuntat reduceri ale dobanzilor la lei, coborand chiar pana la sub 2% pe an, la termenul de o luna.

HVB a anuntat totodata si lansarea de credite in lei, la niveluri de dobanda egale sau cel putin comparabile cu cele la valuta. Astfel, banca ofera credite in lei la dobanzi de la 9,57% (cele ipotecare) pana la 10,95% (in cazul celor de consum). Pana acum, HVB nu era interesata de finantarile in moneda locala, insa o data cu intrarea in vigoare a reglementarilor BNR, banca va fi nevoita sa restranga creditarea in valuta. ING a anuntat, de asemenea, recent coborarea dobanzii la creditele ipotecare in moneda locala pana la 9,75% pe an, in timp ce Volksbank a mers cu dobanda pana la 9% pe an.

Scaderea dobanzilor la creditele in lei pana la nivelul celor la valuta a venit insa cu costul reducerii costurilor resurselor atrase in lei, adica a ratelor platite la depozitele clientilor. Pe piata monetara dobanzile se mentin acum la minime istorice, de 0,6%-3% pe an, la scadente scurte.

BRD - SocGen si Bancpost, doi jucatori importanti din sistem, vor opera, de asemenea, in cursul acestei saptamani ajustari ale dobanzilor pasive la lei, care vor scadea cu unul - doua puncte procentuale. Raiffeisen Bank, a treia banca din sistem, va ajusta, de asemenea, in curand nivelul dobanzilor platite la depozitele in lei.

In cazul HVB si ING, banci orientate preponderent pe segmentul corporativ, dobanzile platite la depozitele in lei au coborat in unele cazuri chiar sub cele remunerate la valuta. Dupa noile ajustari, dobanzile platite de HVB la depozitele in lei variaza intre 1,75% si 2,5% pe an, fiind mai mici decat cele oferite la dolar si doar usor mai mari decat cele la euro. La ING, dobanzile pasive la lei variaza intre 2% si 3% pe an, fiind in unele cazuri mai mici decat cele la dolari.

Analistul financiar Florian Libocor spune ca dobanzile la depozitele in lei vor cobori rapid cu 2 chiar 3 puncte procentuale, in timp ce dobanzile active vor avea o dinamica mai lenta. Astfel, am putea sa vedem scaderi cu 1-2 puncte procentuale la dobanzile la creditele in lei, insa intr-o perioada mai lunga.

Pana acum marii jucatori au fost cei care au dat de fiecare data tonul mutarilor pe paliere de dobanda mai joase. De data aceasta insa, BCR, liderul sistemului bancar, este in expectativa, mentinand neschimbate dobanzile la lei, atat la depozite, cat si la credite.

In conditiile in care dobanzile la lei aduc randamente negative, unele banci si-au sfatuit deja clientii sa isi pastreze disponibilita-tile in valuta.

Scaderile de dobanzi la lei au creat agitatie si pe piata valutara, leul pierzand teren masiv in fata euro in ultimele doua sedinte de tranzactionare de saptamana trecuta. Dealerii au opinii diferite, majoritatea anticipand insa stagnarea sau chiar scaderea treptata a cotatiilor in sedintele urmatoare. BNR a calculat vineri un curs de 3,5692 lei pentru un euro, cu 5,22 bani mai mult decat cotatia precedenta. Dolarul a marcat de asemenea o apreciere substantiala, de 6,31 bani, pana la 2,9427, dupa ce a castigat teren in fata euro pe pietele internationale.

Pe piata valutara euro s-a apreciat pana la o maxima de 3,6150 lei, insa ulterior au aparut ordine de vanzare de valuta care au impins cotatiile in jos. Astfel, piata s-a inchis vineri in cotatii de 3,5750/3,5850 lei pentru un euro, la nivelul inchiderii de joi.

Dealerii spun ca probabil au iesit fonduri din piata, insa acestea nu au fost importante, existand totodata banuieli privind eventuale cumparari ale bancii centrale.

De altfel, piata a inregistrat joi un deficit de numai 27 de milioane de euro, in conditiile in care vanzarile catre clienti s-au ridicat la 454 de milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO