Bănci și Asigurări

Doi ani de private banking la HVB: 83 mil. euro in administrare

27.07.2005, 20:08 29

HVB Bank Romania administreaza peste 83 de milioane de euro prin divizia Private Banking, infiintata in urma cu doi ani, portofoliul fiind de cateva sute de clienti.

Private banking este un serviciu personalizat de administrare avansata a activelor in conditii de maxim confort si confidentialitate, dedicat clientilor care plaseaza cel putin 100.000 de euro.

"In ultimul an, cresterea numarului de clienti ai HVB cu sume de peste 100.000 de euro a fost de 20%, iar cresterea totalului de active plasate in aceasta perioada a fost de peste 30%", a afirmat directorul diviziei Private Banking a HVB, Liliana Damianov.

Instrumentele preferate de clienti sunt cele cu un raport optim intre randamentul de remunerare si nivelul de risc asumat. Astfel, 18% din instrumentele alese de investitorii consiliati au fost unele cu venit fix. Totusi, data fiind atractivitatea plasamentelor pe piata de capital, in acest an peste 20% din sume au fost plasate in actiuni cotate la Bursa de Valori Bucuresti.

Clientii de Private Banking ai HVB Bank Romania apartin, in cea mai mare parte, top managementului companiilor multinationale sau sunt proprietarii propriilor companii de servicii sau productie.

In ultimul an insa, au devenit clienti de Private Banking si persoane care si-au valorificat proprietati retrocedate, precum si mostenitori.

Categorii relativ noi de clienti sunt si tinerii proprietari de firme, care isi vand afacerile dupa o crestere substantiala a companiei in 5 pana la 10 ani, precum si noii proprietari si investitori in afaceri imobiliare. O alta categorie de clienti este constituita de romani stabiliti in strainatate, care doresc sa investeasca in Romania.

In ceea ce priveste impartirea pe valute a portofoliului diviziei Private Banking, la finalul anului 2004 cea mai mare parte a fondurilor era in euro, aproximativ 49%, urmand ca pondere dolarul american - 31% si moneda nationala - 20%, trecerea de sfarsit de an fiind de obicei facuta in valute.

Ponderea investitiilor in lei pe portofoliile foarte active din timpul anului insa este mult mai ridicata, date fiind si randamentele superioare oferite de moneda locala fata de cele ale altor valute.

La finele lunii iunie, in portofoliul HVB s-a ajuns la o pondere mai ridicata a economiilor si investitiilor in lei fata de cele in dolari, respectiv 23,8% fata de 20,57%. Ponderea in euro este, de asemenea, in crestere relativa comparativ cu anul 2004.

HVB Bank Romania este membra a HVB Group, una dintre cele mai importante institutii financiare din Europa.

Banca deserveste 40.000 de clienti prin cele 13 sucursale din Bucuresti, Timisoara, Oradea, Cluj, Brasov, Constanta, Sibiu, Arad, Ploiesti si Iasi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO