Bănci și Asigurări

Dolarul a avut o zi buna. Euro nu

06.01.2005, 00:00 16

Cursul leu/euro a coborat ieri cu 219 lei, pana la 38.674 de lei, pe fondul unor vanzari substantiale de valuta pe piata. Dolarul a reusit sa se aprecieze in continuare, fiind evaluat de Banca Nationala la 29.223 de lei, cu 158 de lei mai mult decat cotatia precedenta. Aprecierea a fost alimentata de intarirea monedei americane pe pietele internationale.
Piata valutara s-a deschis in cotatii de 38.850/38.900 de lei pentru un euro, la nivelul inchiderii din ziua precedenta. In primele ore de tranzactionare jucatorii au vandut valuta, cotatiile coborand rapid pana la o minima a zilei de 38.550/38.600 de lei pentru un euro. Jucatorii au continuat sa tranzactioneze la acest nivel, cotatiile osciland o buna perioada intr-o banda ingusta. In a doua parte a zilei au aparut ordine de cumparare, care au dus la aprecierea euro. Astfel, cotatiile au urcat treptat pana la 38.650/38.700 de lei pentru un euro. "Piata a fost destul de agitata ieri. In prima parte a sedintei de tranzactionare piata a parut long, nefiind cumparartori de valuta. Astfel, cotatiile s-au prabusit fara suport pana la 38.600 de lei/euro. Dupa pranz au aparut ordine de cumparare, probabil de la clientI intarziatI, care au determinat cresterea cotatiilor. Tranzactiile au continuat de altfel pana la ora inchiderii, iar volumele au revenit la media unei zile normale", a apreciat un dealer. Volumul cumpararilor a fost martI de 62 de milioane de euro, fiind depasit de cel al vanzarilor cu 31 de milioane de euro. Volumul operatiunilor interbancare a fost de 134 de milioane de euro, in scadere fata de prima sedinta de trazanctionare. In aceste conditii, volumul total tranzactionat pe piata a fost de 227 de milioane de euro.
Pe pietele internationale dolarul a continuat sa se aprecieze fata de euro, dupa ce oficialii Bancii Federale a SUA au declarat ca nivelul actual al dobanzilor este prea scazut pentru a duce la temperarea presiunilor inflationiste. La aceasta s-a adaugat sI un raport care releva ritmul lent de crestere a sectorului serviciilor in spatiul european. Astfel, cursul a coborat ieri de la 1,3250 de dolari/euro la deschidere pana lao minima de 1,3216 doalri/euro, dupa ce a atins maximul zilei la 1,3288 dolari/euro. Ulterior, cursul a urcat din nou pana la 1,3245 dolari/euro. Analistii considera ca primul prag puternic de rezistenta este la 1,3203 dolari/euro, insa cresterea cursului din a doua parte a zilei ar putea anunta o inversare a trendului de apreicere a dolarului.
Pe piata monetara dobanzile la depozitelepe o zi au oscilat intre 15,55 sI 16,5% pe an. Banca centrala nu a intervenit pentru sterilizarea excesului de moneda din piata.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO