Bănci și Asigurări

Dolarul a continuat sa se aprecieze

17.09.2004, 00:00 14

Dolarul a inregistrat ieri o noua apreciere, fiind evaluat de Banca Nationala la 33.836 de lei, cu 192 de unitati mai mult decat cotatia precedenta. Moneda americana s-a aflat pe un trend de apreciere inca din prima zi a saptamanii, castigul ajungand astfel la 304 unitati. Cu toate acestea, dolarul se afla inca sub nivelul inregistrat la inceputul lunii.
Leul s-a intarit ieri fata de euro, sustinut de excedentul de valuta care se mentine pe piata. Astfel, Banca Nationala a calculat ieri un curs de 41.096 de lei pentru un euro, cu 96 de unitati mai putin decat in ziua precedenta. Piata a sters practic efectul interventiei de miercuri a bancii cenrtale, cursul revenind la nivelul de la inceputul saptamanii.
Piata valutara interbancara s-a deschis ieri in cotatii de 41.140/41.170 de lei/euro, usor peste nivelul inchiderii din ziua precedenta. In primele ore de tranzactionare cotatiile au coborat usor, pana la 41.110/41.145 de lei/euro. Jucatorii au continuat sa tranzactioneze la acest nivel pana in apropierea pranzului. Cand a devenit evident ca banca centrala nu va interveni pe piata, cotatiile au inceput din nou sa coboare. Astfel, piata s-a inchis ieri in cotatii de 41.085/41.115 de lei/euro. "Tranzactiile au decurs calm ieri. Volumele tranzactionate au scazut sensibil fata de ziua precedenta. Pe piata se mentine inca un excedent de valuta, alimentat de intrarile inregistrate pe clienti", a comentat un dealer.
Cumpararile de valuta de la clienti au inregisrtat miercuri o crestere puternica, pana la 121 de milioane de euro. Vanzarile bancilor catre acestia au crescut de asemenea, dar numai pana la 100 de milioane de euro. Alimentat si de volumul mare al achizitiilor bancii centrale, estimate la 30-40 de milioane de euro, volumul operatiunilor interbancare a crescut miercuri pana la 372 de milioane de euro. In aceste conditii, volumul total tranzactioant pe piata a ajuns la 494 de milioane de euro.
Pe pietele internationale cursul dolar/euro a coborat ieri sensibil, dupa publicarea miercuri seara a unor date referitoare la utilizarea capacitatilor de productie in economia americana. Astfel, cursul o oscilat ieri intre 1,2145 dolari/euro si 1,2165 dolari/euro. Investitorii asteptau ieri publicarea unui pachet important de date, printre care si evolutia inflatiei si a deficitului de cont curent.
Pe piata monetara dobanzile la depozitele pe o zi au oscilat in continuare intre 17,75% si 18,74% pe an. Banca Nationala a intervenit ieri pentru sterilizarea excesului de moneda din piata, incercand sa atragadepozite pe o luna in valoare de 2.200 de miliarde de lei. Pana la sfarsitul zilei au fost plasate depozite in valoare de 6.785 de miliarde de lei, la o dobanda de 18,75% pe an.
Dealerii apreciaza ca volumul mare al depozitelor plasate se datoreaza suprapunerii cuscadenta altor depozite asemanatoare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO