Bănci și Asigurări

Dolarul a pierdut saptamana trecuta 801 lei

31.05.2004, 00:00 15

Banca Nationala a calculat vineri un curs de 33.299 de lei pentru un dolar, cu 225 de unitati mai putin decat la cotatia precedenta. Astfel, moneda americana a ajuns sa piarda intr-o singura saptamana 801 unitati.
Moneda europeana a fost evaluata vineri de banca centrala la 40.806 lei, cu 66 de unitati mai mult decat in ziua anterioara. Euro a incheiat saptamana trecuta cu o apreciere de 51 de unitati (fata de nivelul inregistrat luni), insa sub maximul saptamanii care a fost atins marti.
Evolutia celor doua monede pe piata de la Bucuresti a fost alimentata de evolutia cursului pe pietele internationale, unde euro a fost evaluat la peste 1,23 dolari. Analistii considera acum posibile depasiri ocazionale ale pragului de 1,24 dolari/euro. Avand insa in vedere probabila decizie a OPEC de a mari productia de titei (dupa ce, in cursul saptamanii trecute Arabia Saudita, cel mai mare exportator de titei pe plan mondial, a marit in mod unilateral productia), cursul ar putea sa scada pe termen mediu spre 1,18 dolari/euro. Pietele nu au reactionat prompt la acesti stimuli intrucat persista teama fata de noi atacuri teroriste care ar putea viza facilitatile de productie din tarile arabe.
Piata valutara interbancara de la Bucuresti s-a deschis vineri in cotatii 40.780/40.810 lei/euro, peste nivelul inchiderii din ziua precedenta. La sfarsitul saptamanii, bancile au trecut in pozitia de vanzator net de valuta, volumele achizitionate de la clienti fiind mai mici decat cele cedate acestora. Volumele tranzactionate au fost in crestere, depasind media saptamanii.
Piata monetara a fost calma la sfarsitul saptamanii trecute, dobanzile la depozitele pe o zi osciland intre 19,53% si 21,72% pe an. La depozitele pe o sapatamana dobanzile au scazut, osciland intre 19% si 21,31% pe an, pe fondul anticipatiilor privind intentia BNR de a-si anunta intentia de micsorare a dobanzii de interventie cu pana la un punct fata de nivelul de 21,25% pe an mentinut de mai multe luni.
liviu.chiru@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO