Bănci și Asigurări

Dolarul atinge maximul anului

17.05.2004, 00:00 14



Cursul leu/dolar a inregistrat vineri valoarea maxima a acestui an, moneda americana fiind evaluata de BNR la 34.337 de lei. Fata de sedinta precedenta, dolarul s-a apreciat fata de leu cu 179 de unitati.



Deprecierea leului fata de moneda americana, comparativ cu saptamana precedenta, a ajuns la 2,72 procente. Dolarul a castigat in numai opt sedinte de tranzactionare (din 5mai pana pe 14 mai)1.184 de unitati, aprecierea de la inceputul lunii fiind de 3,3%. Iar acest salt vine sa justifice inca o data avertismentele BNR privind riscurile contractarii de credite in valuta. Nu este mai putin adevarat ca pentru un credit pe termen scurt chiar si asemenea "scumpiri" bruste reflectate in cresterea ratelor de rambursat, sunt suportabile in comparatie cu costul ridicat al unui credit in moneda nationala, dat de nivelul ridicat al dobanzii.



Fata de inceputul anului, moneda americana s-a apreciat fata de leu cu 5,46%, iar comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut variatia cursului este de plus 4,68%.



Aprecierea dolarului la Bucuresti a fost alimentata de evolutiile inregistrate de moneda americana pe pietele internationale, unde cursul euro/dolar isi mentine tendinta de scadere. Astfel, rezistenta cursului sub 1,19 dolari/euro, marcata de minime ce coboara tot mai mult spre 1,17 dolari/euro ii determina pe analisti sa creada in posibilitatea scaderii cursului pana la sfarsitul anului, chiar spre 1,10 dolari/euro (in ipoteza ca Banca Federala a S.U.A. va mari dobanzile de luna viitoare). In acest context, unii analisti considera ca moneda americana s-ar putea aprecia la Bucuresti pana la 35.000 de lei pana la jumatatea anului. In acest moment, bancile coteaza moneda americana pentru sfarsitul lunii iunie in jurul valorii de 34.700 de lei.



Moneda europeana a incheiat saptamana tot in apreciere, cursul stabilit de banca centrala fiind de 40.516 lei/euro, cu 116 unitati mai mult decat in ziua precedenta. Cotatia de vineri este, de altfel, cea mai ridicata de la sfarsitul lunii aprilie. Moneda europeana a inregistrat de la inceputul lunii o apreciere de 9,6%, insa fata de inceputul anului se mentine o depreciere de 1,78 procente. Comparativ cu aceeasi perioadaa a anului trecut, euro s-a apreciat cu 8%.



Piata valutara interbancara de la Bucuresti s-a deschis vineri in cotatii de 40.400/40.430 de lei/euro. Banca centrala a intervenit vineri pentru a treia oara intr-o singura saptamana, fapt ce a determinat cresterea puternica a cotatiilor. Aceasta fost alimentata si de lipsa de lichiditati generata de interventiile precedente, care au atras tot excedentul de valuta de pe piata (unii dealeri estimeaza ca BNR a cumparat pana la 60 de milioane numai luni si marti). Volumele tranzactionate vineri au fost relativ mici, situandu-se in jurul nivelului mediu al lunii aprilie. Pentru prima data in saptamana trecuta, bancile au fost puse in pozitia de vanzator net, volumele atrase de la clienti (aproape 60 de milioane de euro) fiind cu 10 milioane de euro mai mici decat cele vandute acestora. Volumul total al tranzactiilor de vineri a fost de 207 milioane de euro. In prima zi a saptamanii trecute, cumpararile de la clienti depasisera 104 milioane de euro, explicatia bacilor pentru aceste volume mari fiind ca in prima zi a saptamanii casele de schimb particulare vand bancilor valuta cumparata in week-end. Abundenta de valuta de pe piata este pusa in principal pe seama sumelor trimse de muncitorii romani care lucreaza in strainatate, al caror numar este estimat a fi in crestere.



Piata monetara a fost linistita la final de saptamana, dobanzile la depozitele pe o zi mentinandu-se intre 20% si 21% pe an. liviu.chiru@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO