Bănci și Asigurări

Dolarul, din nou peste 34.000 de lei

29.07.2004, 00:00 22

Dolarul a marcat ieri o apreciere substantiala, fiind evaluat de Banca Nationala la 34.194 de lei, cu 388 de unitati mai mult decat la cotatia precedenta.
Leul a nregistrat ieri prima apreciere comparativ cu euro de la jumatatea saptamanii trecute. Astfel, Banca Nationala a calculat ieri un curs de 41.117 lei pentru un euro, cu 61 de unitati mai putin decat la cotatia precedenta.
Piata valutara s-a deschis ieri n cotatii de 41.120/41.150 de lei/euro, aproape la nivelul nchiderii din ziua anterioara. Pe fondul unei volatilitati reduse, cotatiile au crescut treptat pana la o maxima 41.150/41.180 de lei/euro. Intrucat banca centrala nu a intervenit ieri pe piata, punand capat astfel unei serii de cinci interventii consecutive, cotatiile au scazut rapid spre finalul sedintei de tranzactionare, pana la 41.100/41/130 de lei/euro, nivel la care piata s-a nchis. "Piata a fost linistita ieri, n lipsa unei interventii a BNR. Tranzactiile au decurs calm, iar volumele tranzactionate au scazut sensibil", a comentat un dealer. Sub presiunea excedentului de valuta piata a corectat sensibil aprecierea euro, chiar de la prima sedinta n care BNR nu a intervenit. Volumul cumpararilor de valuta de la clienti s-a diminuat marti la 88 de milioane de euro, n timp ce vanzarile bancilor catre acestia au crescut pana la 86 de milioane de euro. Volumul operatiunilor intrebancare a scazut sub media ultimei saptamani, pana la 166 de milioane de euro. In aceste conditii, volumul total tranzactionat marti pe piata a ajuns la 254 de milioane de euro.
Aprecierea substantiala a dolarului la Bucuresti a fost alimentata de scaderea cursului pe pietele internationale. Moneda americana s-a ntarit de la un curs de 1,2150 dolari/euro, nregistrat marti, pana la 1,2025 dolari/euro ieri. Cursul a coborat ieri pana la o minima de 1,2009 dolari/euro. Aceasta evolutie survine dupa publicarea unui raport privind asteptarile consumatorilor n Statele Unite. Analistii considera ca dupa spargerea pragului de 1,2050 dolari/euro, cursul ar putea sa scada n continuare. Investitorii asteapta de asemenea o noua majorare a dobanzii de interventie a Bancii Federale, dupa discursul optimist al presedintelui Greenspan.
Pe piata monetara dobanzile la depozitele pe o zi s-au diminuat usor, ajungand sa oscileze ntre 18,50% si 20,50% pe an. Banca Nationala nu a intervenit nici ieri pentru sterilizarea excesului de lichiditate de pe piata.
liviu.chiru@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO