Bănci și Asigurări

Dolarul nu se uita inapoi

15.04.2004, 00:00 11



Dolarul si-a continuat si astazi trend-ul crescator, ajungand la 34.229 lei, cu 211 unitati mai mult fata de cotatia precedenta. Aceasta crestere a fost alimentata de evolutia de pe pietele internationale, unde dolarul a continuat sa se intareasca in raport cu euro. Intarirea dolarului poate fi pusa pe seama raportului pozitiv despre piata de retail americana, facut public marti, care se adauga rezultatelor pozitive inregistrate pe piata muncii. Aceste performante au determinat analistii sa previzioneze o crestere anuala a Produsului Intern Brut cu 5%, fata de 4% cat estimasera anterior. Astfel, dolarul a inregistrat o apreciere maxima fata de euro pentru ultima luna.



Pe piata de la Bucuresti moneda europeana a scazut cu 65 de unitati fata de cotatia anterioara, ajungand la un curs de 40.741 lei.



Piata s-a deschis in cotatii de 40.730/40.760 de lei pentru un euro, dar pe fondul unei cereri reduse moneda europeana s-a depreciat, atingand valoarea minima de 40.705/40.735 la putin timp dupa deschidere.



Dealerii s-au asteptat ca Banca Nationala sa intervina din nou pe piata, asa cum a procedat si marti cand achizitionat aproape 20 mil. euro, pentru a tempera aprecierea leului.



In acest context, cursul a urcat pana la 40.780, care a fost si valoarea maxima. Intrucat BNR nu a mai intervenit, cursul a scazut pana la inchiderea tranzactiilor la valoarea minima de 40.690 lei.



"Astazi piata a fost linistita, iar volumele tranzactionate au fost normale" a declarat un dealer.



Oscilatiile de pe pietele internationale nu s-au resimtit la fel de puternic in evolutia pietei interne, si cu atat mai mult spargerea in jos a pragului de 1,19 dolari. Moneda europeana a continuat sa se deprecieze in raport cu dolarul american, osciland intr-o banda stransa, respectiv intre 1,995 dolari si 1,1893 dolari.



Nici piata monetara nu inregistrat astazi evolutii spectaculoase, tranzactiile decurgand "stabil". Ratele dobanzilor pentru depozitele pe o zi s-au mentinut intre 19.25% si 21.25%.



Pentru a steriliza piata BNR a incercat sa atraga de la banci 9.600 miliarde de lei, in depozite pe o luna. Pe fondul unui excedent de lichiditati si in lipsa altor optiuni, bancile au preferat sa-si plaseze fondurile la BNR. Astfel, pana la inchiderea licitatiei, Banca Nationala a reusit sa atraga de pe piata 10.150 miliarde de lei, dobanda medie platita fiind de 21,25%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO