Bănci și Asigurări

Dolarul scade din nou sub pragul de 3 lei

08.07.2005, 20:48 14

Dolarul a coborat ieri din nou sub pragul de 3 lei, in contextul in care a inregistrat o depreciere sensibila pe pietele internationale dupa atentatele teroriste din Londra. Banca Nationala a calculat un curs de 2,9980 lei pentru un dolar, cu 221 de unitati mai putin decat in ziua precedenta. Moneda americana se mentinuse deasupra pragului de 3 lei timp de trei zile.

Cursul leu/euro a continuat sa coboare si ieri, pentru a saptea zi consecutiv. Euro a inregistrat o pierdere de 19 unitati, in crestere fata de zilele anterioare, fiind evaluat de Banca Nationala la 3,5954 lei.

Pe piata valutara s-a tranzactionat mai intens ieri, cotatiile coborand fata de zilele precedente. Piata s-a deschis in cotatii de 3,5950/3,6000 lei pentru un euro, peste nivelul inchiderii din ziua precedenta. Jucatorii au vandut valuta in primele ore ale zilei, euro depreciindu-se pana la un minim al zilei de 3,5920/3,5950 lei. De la acest nivel trendul s-a inversat, in conditiile in care au aparut in piata ordine de cumparare. Astfel, cotatiile au urcat pana la 3,5945/3,5995 lei pentru un euro. Spre finalul sedintei de tranzactionare, jucatorii au vandut din nou valuta, piata inchizandu-se in cotatii de 3,5940 lei pentru un euro la vanzare.

"Piata a fost mai dinamica fata de ziua precedenta. Pe parcursul sedintei de tranzactionare au alternat momentele in care se vindea valuta cu cele in care se cumpara. Cotatiile au coborat usor, insa au continuat sa oscileze intr-o banda ingusta. Ordinele au provenit probabil de la clienti", a comentat un dealer.

Cumpararile de valuta de la clienti au ramas la un nivel ridicat si miercuri, totalizand 161 de milioane de euro. Piata a inregistrat astfel un excedent, pentru a doua zi consecutiv, de 25 de milioane de euro. Volumul operatiunilor interbancare a urcat pana la 197 de milioane de euro, peste media ultimelor zile.

Pe pietele internationale dolarul s-a depreciat ieri pana la un curs de 1,2 dolari/euro, fata de 1,19 dolari/euro miercuri seara.

Deprecierea dolarului a fost alimentata de atacurile teroriste din Londra. Analistii spun ca miscarea s-a oprit, cel putin pentru moment, la nivelul de 1,2 dolari/euro. Aceasta vine intr-o perioada fasta pentru dolar, in care jucatorii mizau pe aprecierea monedei americane, datorita evolutiei mai bune a economiei Statelor Unite.

Banca Nationala a intervenit pe piata monetara, atragand depozite in valoare de 1,46 miliarde de lei noi (aproximativ 390 de milioane de euro), la o dobanda de 8% pe an. Dobanda la depozitele pe o zi a oscilat in continuare intre 7% si 8% pe an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO