Bănci și Asigurări

Doua treimi din creditele ipotecare sunt concentrate in doar cinci judete

28.10.2009, 23:12 33

Peste 42% din imprumuturile pentru locuinte contractate depopulatie au fost acordate locuitorilor Capitalei, in timp ceprimele cinci judete dupa valoarea creditelor ipotecare insumeazaaproape doua treimi din soldul total, arata ultimele date publicatede BNR.

Clientii din Bucuresti aveau la sfarsitul lunii septembriecredite ipotecare in valoare de aproape 9,6 miliarde de lei (2,3mld. euro), in crestere cu 21%, la valori exprimate in lei, fata deperioada similara a anului trecut. La valori exprimate in euro, seinregistreaza insa o scadere de aproape zece procente a solduluicreditelor pentru locuinte.

Si aceasta in conditiile in care peste 95% din crediteleipotecare contractate de bucuresteni sunt exprimate in valuta, inprincipal in euro. Creditele de consum contractate de locuitoriiCapitalei sunt insa de 2,2 ori mai mari decat cele ipotecare.

Un sold ridicat al creditelor ipotecare se inregistra si injudetele Cluj, Constanta si Timis, care concentreaza de asemenea oparte importanta a populatiei. In aceste judete, creditele pentrulocuinte aflate in derulare depasesc pragul de un miliard de lei,fiind de doua ori peste media judeteana la nivel national. In Iasi,care ocupa locul 5 in topul judetelor cu cele mai mari crediteipotecare, creditele pentru locuinte depaseau 800 de milioane delei in septembrie.

In conditiile in care creditele ipotecare reprezinta un procentridicat din totalul imprumuturilor acordate in aceste judete, sirata restantelor este mai scazuta decat media la nivel national. InIasi, Constanta si Cluj restantele totalizeaza intre 2,4% si 3% dintotalul imprumuturilor, in conditiile in care media a ajuns la3,25%.

Structura creditelor - cu garantii sau fara garantii - este unuldintre principalii factori care influenteaza rata restantelor, spunanalistii. In acelasi timp, un alt indicator important este ratasomajului, care coboara pana la 4,4% in judetul Timis, comparativcu o medie de 6,9% la nivelul intregii tari.

La polul opus, se situeaza judete precum Calarasi, Giurgiu sauCovasna, unde soldul creditelor ipotecare variaza in intervalul60-70 de milioane de lei. Un nivel scazut al creditelor cu garantiise inregistreaza si in Caras-Severin si Harghita. In aceste judete,cu exceptia Caras-Severin, restantele depasesc media la nivelnational, urcand spre pragul de 4%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO