Bănci și Asigurări

După cinci ani de criză românii sunt cei mai îndatoraţi în valută din regiune după lituanieni

Foto: Octav Ganea

Foto: Octav Ganea

Autor: Razvan Voican

04.06.2014, 00:00 427

Peste 65% din creditul de retail contractat de clienţii persoane fizice ai băncilor din România încă era în valută la nivelul lunii ianuarie 2014, în comparaţie cu o pondere de circa 55% în Ungaria, respectiv de 32% în Polonia şi de zero în Cehia, potrivit datelor publicate de Banca Centrală Europeană în raportul anual de stabilitate financiară.

Astfel, românii au rămas după cinci ani de criză cei mai îndatoraţi în valută din Europa Centrală şi de Est, fiind întrecuţi doar de lituanieni, care au peste 70% din credite în monedă străină. În Ungaria ponderea a mai scăzut, însă continuă să predomine creditul în franci elveţieni în pofida eforturilor autorităţilor de facilitare a conversiei în moneda locală.

Pe zona corporate, peste 55% din clienţii băncilor din România aveau datorii în valută la nivelul lunii ianuarie, ponderea fiind apropiată de cea din Ungaria, în timp ce în Polonia, unde autorităţile au ştiut să dezvolte o piaţă puternică de finanţare în zloţi, ponderea era sub 25%, iar în Cehia chiar sub 20%. Experţii BCE notează că în ţări cu regim de curs de schimb flotant precum Ungaria, Polonia şi România aşteptările de apreciere a monedelor locale au susţinut cererea pentru credite în valută.

De asemenea, băncile străine atrase de ratele înalte de profitabilitate din regiune au adoptat strategii agresive de creştere a cotelor de piaţă pe seama finanţărilor ieftine în valută de la băncile-mamă. La nivelul lunii aprilie 2014, creditul în valută avea o pondere de 59,3% din totalul creditului privat în condiţiile dinamicii încurajatoare a creditului în lei. Pe segmentul de retail ponderea valutei a rămas la un nivel riscant de circa 65%.

La corporate, unde clienţii au început de anul trecut un proces de conversie a creditelor din valută în lei pe seama apropierii dobânzilor, raportul s-a mai echilibrat, stocul de credite în monedă străină reprezentând 54,4% din totalul pe acest segment. Mişcarea de apreciere a leului din ultima vreme şi perspectiva scăderii suplimentare a costului finanţărilor externe în euro ar putea încuraja din nou contractarea de credite în valută.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO