Bănci și Asigurări

Dupa critica lui Isarescu bancile reduc dobanzile, dar la euro

15.11.2009, 23:10 27

Doua banci din top zece ofera incepand de saptamana trecutadobanzi mai reduse la euro.

UniCredit Tiriac, a sasea mare banca locala dupa active lajumatatea anului, a redus dobanzile creditelor pentru locuinte ineuro pentru clientii noi incepand de miercurea trecuta. Astfel,dobanzile creditelor pentru achizitie si constructii de locuinte auscazut cu 1,55 puncte procentuale, pana la 7,29% pe an. La lei,dobanda bancii la aceste credite a ramas la nivelul de 14,48%.

Alpha Bank a lansat de asemenea un credit ipotecar, cu o dobandaredusa, calculata dupa formula EURIBOR la sase luni plus o marja de6,5% pe an la creditele in euro. Durata de rambursare a credituluieste de pana la 35 de ani, avansul minim necesar este de la 20% dinvaloarea imobilului, iar imobilul achizitionat nu trebuie sa fieprima locuinta a clientului. Clientii persoane fizice careincaseaza salariul prin Alpha Bank beneficiaza de o marja de 6%.Pentru acest credit nu se percepe comision de administrare, iarcomisionul de acordare este de 1%, perceput la acordareacreditului. In cazul unui credit in valoare de 50.000 de euro,contractat pe o perioada de 10 ani, dobanda anuala efectiva (DAE)va fi de 8,37% pe an, iar valoarea totala de rambursat va fi de73.121 de euro.

La creditul Alpha Bank in lei, dobanda se calculeaza dupaformula dobanda de referinta a BNR plus o marja de 6,5% pe an,adica o dobanda de 14,5% pe an.

Guvernatorul Mugur Isarescu a cerut public bancherilor, in urmacu o saptamana, pentru prima data, sa reduca dobanzile la creditelein lei, mentionand ca de la 14%-19% pe an este o diferenta enormafata de dobanda-cheie a BNR, de 8% pe an. Isarescu a aratat cadiferenta dintre dobanda la creditele acordate si dobanda-cheie artrebui sa fie cu unu pana la trei puncte procentuale, adica demaximum 11% pe an. La depozite, dobanzile ar trebui sa fie subrata-cheie a BNR.

"Este clar ca e loc de reducere a dobanzilor la credit, dar candse va produce este greu de spus. Tine de decizia bancilor si decostul riscului pe care acestea il suporta. Portofoliile s-audeteriorat, iar provizioanele sunt mari", comenteaza Ionut Dumitru,economist-sef al Raiffeisen Bank.

Oamenii de afaceri spun ca portile bancilor sunt in continuareinchise si ca dobanzile pe care acestea le percep le ingroapafirmele.

La randul lor, bancherii spun ca in conditiile in care firmelenu sunt viabile si riscul pe care il suporta este mult mai ridicatacum, nu pot reduce semnificativ dobanzile.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO