Bănci și Asigurări

Economia a crescut peste aşteptări în T3

Economia a crescut peste aşteptări în T3

Autor: Cristian Hostiuc

14.11.2014, 10:02 3079

Institutul Naţional de Statistică (INS) a raportat vineri dimineaţă rezultatele pentru trimestrul al treilea care indică o creştere spectaculoasă de 1,9% faţă de trimestrul al doilea şi de 3,2% faţă de T3 2013.

La 9 luni economia are un plus de 2,8% faţă de perioada similară a anului trecut.

Prin rezultatele din t3, extrem de surprinzatoare având în vedere că lunile iulie şi august au fost destul de slabe, trendul de scădere pe care intrase economia s-a inversat.

INS a revizuit datele statistice pentru T1 si T2 in sens pozitiv: T1 fata de T4 2014 a crescut 0,5% fata de un minus de 0,1%, precedentele date. In T2 economia a scazut cu 0,3% fata de un minus de 0,9% cat au fost datele initiale.

Analistii nu se asteptau la aceste date economice pentru trimestrul al doilea, marea majoritate indicand un plus de sub 1%.

Evolutia economiei in T3 a fost un subiect in dezbaterea electorala dintre cei doi candidati. Premierul Victor Ponta a anuntat in timpul dezbaterii cu Klaus Iohannis ca economia a fost pe plus in trimestrul al treilea, in timp ce contracandidatul lui merge pe varianta recesiunii. Datele economice constituie secret de serviciu pentru functionarii INS. 

Comunicatul de presă privind Produsul Intern Brut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO