Bănci și Asigurări

Economia este supraincalzita

05.08.2008, 20:15 10

Cresterea economica este peste potential si nu mai trebuie pus la indoiala faptul ca economia este supraincalzita, avansul PIB urmand sa ajunga la 8-9% la finele anului, potrivit guvernatorului BNR, Mugur Isarescu.
"Atunci cand cresterea economica suprasolicita organismul economic apar efectele negative care se manifesta prin presiuni inflationiste si deficit extern care tinde sa se plafoneze la 14%", a spus Isarescu. El a explicat ca supraincalzirea se vede din suprasolicitarea factorilor de productie si a dat ca exemplu forta de munca care se gaseste mai greu si vrea salarii din ce in ce mai mari.
Potrivit lui Isarescu, la finele anului avem sanse sa avem o crestere economica intre 8% si 9% si o inflatie intre 6% si 7%.
"Sunt turbulente. Trebuie sa le evaluam. De aceea suntem la maneta. Ca sa dirijam avionul spre un aterizaj lin. Unii pasageri sunt mai speriati", a spus Isarescu. Riscul de supraincalzire este insa asumat de autoritatile de la Palatul Victoria, ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian sustinand ca Romania are de recuperat decalaje.
Anul trecut, cresterea economica a fost de 6%, iar in primul trimestru al acestui an s-a situat la 8,2%
Comisia Nationala de Prognoza a estimat pentru acest an o crestere economica de 6,5%, inflatia medie fiind prognozata la 7,5%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO