Bănci și Asigurări

EFG Eurobank, NBG si OTP investesc in extinderea retelelor fara sa mai astepte privatizarea CEC

EFG Eurobank, NBG si OTP investesc in extinderea retelelor fara sa mai astepte privatizarea CEC

Mihai Bogza, presedintele Bancpost: Procesul de privatizare a CEC are dinamica lui, deja s-a prelungit cu mult, si nu vedem de ce am pierde oportunitatea de a creste organic.

14.07.2006, 18:43 17

Bancpost, controlata de grupul elen EFG Eurobank, va aplica o strategie de extindere facand abstractie de procesul de privatizare a CEC si fara a mai pierde timpul pana la aflarea deznodamantului actiunii de vanzare a fostei banci de economii.
"Procesul de privatizare a CEC are dinamica lui, deja s-a prelungit cu mult, si nu vedem de ce am pierde oportunitatea de a creste organic. Nu mai putem intarzia cu extinderea retelei pentru ca altfel cota de piata ne poate fi afectata", a declarat pentru ZF Mihai Bogza, presedintele Bancpost. El spune ca banca intentioneaza sa investeasca pentru deschiderea a 50 de unitati in a doua parte a anului, astfel incat sa ajunga la 225 in loc de 175 cat erau programate initial. La jumatatea anului, Bancpost a inregistrat un profit de 3,3 mil. euro, dupa ce incheiase anul 2005 cu pierderi legate de procesul de restructurare. Noul plan de afaceri al bancii are drept tinta un profit de 15 mil. euro la sfarsitul anului.
Bancpost si Raiffeisen, ai caror actionari majoritari si-au exprimat interesul pentru CEC, sunt singurele banci mari care si-au restrans drastic in ultimul an investitiile in cresterea numarului de unitati, limitandu-se mai ales la relocari si modernizari ale sucursalelor existente. Decizia putea fi explicabila in conditiile perspectivei preluarii uriasei retele de aproape 1.400 de unitati cat numara CEC. Numai ca privatizarea CEC s-a lungit foarte mult, iar cotele de piata ale ambelor banci au scazut in primul trimestru al acestui an, sub presiunea concurentei sporite care impune dezvoltarea unei capacitati de vanzare cat mai mare, inclusiv prin extinderea retelei.
Banca Romaneasca, controlata de National Bank of Greece (NBG) - alt potential investitor la CEC -, a anuntat pentru anul acesta un plan ambitios de crestere a retelei de la 49 de unitati in prezent la 80 pana la sfarsitul anului, institutia de credit ocupand pozitia a treisprezecea in topul activelor la sfarsitul trimestrului I.
Al patrulea investitor ramas in cursa pentru CEC, grupul ungar OTP, aplica, de asemenea, o strategie de crestere organica accelerata pe piata romaneasca, avand drept obiectiv construirea unei retele de 70 de unitati pana la sfarsitul acestui an.
Asadar, Raiffeisen ar ramane singura banca aspiranta la preluarea CEC care inca nu a anuntat un plan independent de extindere a retelei in pas cu ritmul de crestere al pietei.
Daca grecii de la EFG Eurobank nu mai amana investitiile in retea in asteptarea deznodamantului la CEC, Herbert Stepic, presedintele Raiffeisen International, si-a exprimat miercuri speranta ca rezultatul final al procesului sa fie cunoscut in urmatoarele sase luni, adica cel tarziu la inceputul lui 2007. Stepic a spus ca CEC reprezinta ultima banca importanta de pe lista achizitiilor avute in vedere de Raiffeisen International.
El crede ca autoritatile vor selecta oferta castigatoare in functie de pretul oferit, desi au afirmat ca vor lua in considerare si calitatea ofertelor. Pe de alta parte, oficialii locali ai Raiffeisen au exprimat rezerve fata de rationalitatea investirii unei sume prea mari pentru preluarea CEC.
Comisia de privatizare asteapta pana luni, la ora 17:00, oferte angajante din partea EFG Eurobank, National Bank of Greece, Raiffeisen si OTP, dupa ce Dexia a abandonat cursa saptamana trecuta.
Asupra procesului planeaza insa incertitudini legate de faptul ca Guvernul ar putea pretinde in continuare un anumit pret pe care investitorii potentiali sa nu doreasca sa-l achite si astfel privatizarea sa nu poata fi incheiata.
Pe de alta parte, experienta de la BCR sugereaza posibilitatea prelungirii formalitatilor birocratice: daca la BCR s-au lungit evaluarile legate de preluarea unei parti din fosta Bancorex, la CEC ar putea aparea complicatii legate de implicarea institutiei in scandalul FNI. Cert este ca privatizarea BCR inca nu s-a finalizat, desi contractul a fost semnat in decembrie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO