Bănci și Asigurări

Egnatia Bank: Putem investi pana la 60 mil. euro

16.05.2005, 19:46 25

Egnatia Bank Romania, filiala locala a grupului financiar elen Egnatia, are planificat pentru acest an un profit de doua milioane de euro si atingerea unui nivel al activelor totale de 100 de milioane de euro.

"Pe primele patru luni ale anului am obtinut un profit operational de 0,8 milioane de euro, iar activele au ajuns la aproape 90 de milioane de euro, de peste trei ori mai mult decat in urma cu un an", a declarat pentru ZF Stylianos Sofianos, presedintele bancii.

Sofianos a fost numit la conducerea bancii la sfarsitul anului trecut, inlocuindu-l astfel pe Marinis Stratopoulos, care a fost promovat in cadrul grupului. Inainte de a veni la Egnatia, Sofianos a ocupat functia de vicepresedinte la Emporiki Bank. El a venit in Romania in urma cu opt ani, primul contact cu piata romaneasca avandu-l din calitatea de deputy manager la filiala locala a National Bank of Greece.

Pentru acest an Egnatia are planificate investitii de 1,2 mil. euro, care vor finanta dezvoltarea retelei de sucursale si implementarea unui sistem IT.

Banii vor veni de la banca-mama. De altfel, grupul a aprobat pentru filiala romana finantari de pana la 60 de milioane de euro. Egnatia Romania are in prezent un capital propriu de aproximativ 12 milioane de euro.

"Consider ca piata romaneasca are un potential deosebit. Am inregistrat o dezvoltare semnificativa in ultima perioada si vom continua sa crestem. Planurile noastre prevad o dezvoltare organica, insa suntem atenti si la oportunitatile de achizitie", a mai declarat Sofianos.

In 2004 banca a inregistrat un profit net de 0,5 milioane de euro, la acelasi nivel ca in 2003, care a fost primul an cu rezultat pozitiv de la preluarea bancii de catre grecii de la Egnatia la sfarsitul anului 2000.

Strategia de dezvoltare a bancii prevede obtinerea unei cote de piata de cel putin 1% din puctul de vedere al activelor detinute pana la sfarsitul anului viitor. Banca detine in prezent o cota de piata de aproximativ 0,4% din punctul de vedere al activelor.

"Intentionam sa ajungem la o cota de piata de aproximativ 3% in urmatorii cinci ani, insa depinde si de posibilitatile de achizitie care vor aparea", a mai spus Sofianos.

Banca este orientata in prezent preponderent pe segmentul de corporate, avand credite acordate in valoare de aproape 45 de milioane de euro, majoritatea denominate in moneda straina. Sofianos spune ca are in vedere atacarea pietei de retail, pe care este dezvoltata traditional banca-mama. Astfel, in urmatorii doi ani banca va deschide opt noi unitati.

Egnatia opereaza in Romania si o societate de leasing, care are contracte finantate in valoare de 20 de milioane de euro. Sofianos spune ca societatea de leasing a finantat pana acum preponderent achizitia de vehicule comerciale, insa are in vedere extinderea finantarilor, in conditiile in care inregistreaza un ritm de crestere rapid. liviu.chiru@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO