Bănci și Asigurări

Eli Leenaars, ING: Investitorii straini vor ramane, dar trebuie sa cresteti in continuare

 Eli Leenaars, ING: Investitorii straini vor ramane, dar trebuie sa cresteti in continuare

Eli Leenaars, membru in Comitetul Executiv al ING: Trebuie sa te intrebi daca un credit dat in Romania va fi primul care va fi retras. Iti retragi banii mai intai dintr-o piata care se dezvolta sau din una unde sunt probleme? Noi suntem dispusi sa investim in continuare si nu vad de ce altii ar gandi diferit.

22.09.2008, 16:43 35

 

"Trebuie sa te intrebi daca un credit dat in Romania va fi primul care va fi retras. Iti retragi banii mai intai dintr-o piata care se dezvolta sau din una unde sunt probleme? Noi suntem dispusi sa investim in continuare si nu vad de ce altii ar gandi diferit", spune Eli Leenaars, membru in Comitetul Executiv al ING, care coordoneaza activitatile de retail ale grupului in Olanda, Belgia, Europa de Sud-Vest, Polonia si India.
Cresterea economica de anul acesta, asteptata la 9%, ar reprezenta astfel un "tampon", in cazul unei incetiniri sub presiunile externe.
"Constrangerile de lichiditati nu se resimt atat de puternic in regiunea Europei Centrale si de Est. Din punctul nostru de vedere cel mai important risc privind Romania este modul in care se va corecta supraincalzirea economiei. Persista riscul unei aterizari dure, dar tocmai constrangerile de finantare si primele de risc mai mari ar putea sa contribuie la realizarea unei incetiniri graduale a economiei", spune oficialul ING.
Viteza de crestere a creditului a dat deja primele semne de temperare in iulie, in timp ce bancile se concureaza puternic pe partea de atragere de depozite, in conditiile in care finantarile de la actionari au devenit mai greu de accesat si mai scumpe.
BNR a inceput inca din toamna anului trecut o intarire puternica a politicii monetare, tocmai pentru a incetini expansiunea foarte rapida a creditarii, care alimenta un consum supradimensionat fata de capacitatea locala de a produce.
In cazul unei eventuale corectii dure a dezechilibrelor din economie, manifestata si printr-o corectie abrupta de curs, Leenaars subliniaza ca sectorul privat ar fi lovit puternic, si in special clientii care s-au imprumutat in valuta desi au venituri in lei. Creditul in valuta reprezinta mai bine de jumatate din totalul finantarilor acordate de banci si de altfel a fost motorul cresterii rapide din ultimul an.
Leenaars, 47 de ani, observa ca Romania a trecut prin schimbari rapide in ultimii ani, insa procesul trebuie sa continue. "Trebuie lucrat in continuare la imbunatatirea eficientei, reducerea coruptiei si dezvoltarea infrastructurii."
Bancherii locali si analistii vad de asemenea principalele constrangeri pentru mentinerea unei cresteri economice solide in anii urmatori in dreptul dezvoltarii prea lente a infrastructurii. In ceea ce priveste pozitia ING pe piata locala, Leenaars afirma ca grupul ramane deschis in privinta unor eventuale achizitii.
"Pana acum am considerat ca ne este mai bine sa ne dezvoltam organic."
De altfel, el spune ca modelul de dezvoltare pe retail implementat in Romania in 2004 - prin unitati Self'Bank operate in regim de franciza - a reprezentat un program pilot pentru grup, iar acum know-how-ul acumulat este deja exportat. In vara trecuta ING a lansat o ofensiva pe piata ucraineana, utilizand modelul de banking dezvoltat local.
Leenaars anticipeaza o incetinire "semnificativa" a creditului de retail incepand din octombrie, cand vor intra in vigoare noile reglementari ale BNR. "Conditiile monetare stranse vor avea un impact puternic asupra cererii in perioada viitoare si tot mai multe persoane vor alege probabil sa economiseasca decat sa contracteze un credit", spune Leenaars. In acest context, ING se va concentra mai ales pe dezvoltarea serviciilor de tranzactionare oferite prin intermediul platformei de internet-banking.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO