Bănci și Asigurări

Enache Jiru, in sfarsit in CA al CEC

16.09.2009, 17:38 188

Enache Jiru, al carui nume a fost vehiculat de la inceputulanului pentru o functie executiva la CEC Bank, chiar de presedinte,ar urma sa ocupe de saptamana viitoare un loc in Consiliul deAdministratie al bancii de stat, afirma surse bancare.

El a fost sustinut de PSD pentru preluarea conducerii CEC, carear fi revenit acestui partid confrom negocierilor politice, insaBNR s-a opus schimbarii actualului presedinte Radu Ghetea pecriterii politice. Candidatura lui Jiru nu a fost acceptata, desiel a ocupat functia de presedinte al CEC in 2004, cand PSD era laguvernare.

In cele din urma, Jiru, 44 de ani, ar urma sa reprezinte PSD camembru in CA al CEC. O varianta discutata la nivel politic a fostsi preluarea de catre Jiru a functiei de prim vicepresedinte albancii.

Pana de curand Jiru a fost presedintele Comisiei de Selectiei aadministratorului Fondului Proprietatea, iar in 2007 a ocupatpozitia de director general al fondului de pensii private MKBRomexterra, care a iesit repede de pe piata deoarece a adunatputini clienti.

CEC Bank a incheiat primul semestru cu un profit brut de 19 mil.lei (4,5 mil. euro), in scadere cu 40% fata de aceeasi perioada aanului trecut. Scaderea a fost cauzata de cheltuielile cuprovizioanele, care au urcat cu 51%, pana la 113 mil. lei (26,7mil. euro).

Activele bancii s-au majorat cu 47%, pana la 18,1 mld. lei (4,3mld. euro).

Statul este reprezentat de Ministerul Finantelor ca unicactionar al CEC, insa oficialii institutiei nu isi asuma publicnominalizarea unor candidati pentru completarea CA al CEC. PDL estereprezentat in CA de Bogdan Dragoi., secretar de stat in MinisterulFinantelor, care a si primit in urma cu doua luni autorizatia dinpartea BNR.

Inca de la preluarea mandatului, actualul guvern a pedalat peideea ca banca de stat ar putea antrena reluarea creditarii ineconomie, insa pana acum autoritatile nu au fost capabile sa obtinaacordul Comisiei Europene pentru a putea majora capitalul social alCEC si a-i da astfel mai multa forta pentru a acorda finantari ineconomia reala. Majorarea bugetata este in valoare de 180 mil.euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO