Bănci și Asigurări

Epopeea taierii zerourilor: pan a in 2006 vom avea in buzunare mai mult lei vechi decat noi

16.12.2004, 00:00 36

1EUR a 3,9293 RON. Asa va aparea cursul euro/leu publicat de BNR o data cu introducerea leilor noi de la 1 iulie 2005. Asadar, toate valutele incluse de banca centrala in lista cursurilor pietei valutare vor fi cotate cu patru zecimale, asa cum vedem de exemplu cotatiile euro/dolar (1 EURO a 1,3366 USD).
Si nu este o greseala in ceea ce priveste simbolul de valuta pentru leu. Codul international ISO pentru moneda nationala a Romaniei se va schimba din ROL in RON, pentru a marca procesul de taiere a patru zerouri din coada leului.
BNR respinge toate solicitarile bancilor comerciale privind mentinerea vechiului standard ISO.
"In conditiile emiterii unei noi monede nationale, cu o alta valoare nominala, se impune trecerea la un alt simbol de valuta, respectiv RON", sustine banca centrala. De asemenea, expertii BNR considera ca astfel se va putea face mai usor distinctie intre insemnele monetare identificate prin codul ROL, in care se vor face face toate inregistrarile pana la 30 iunie 2005, inclusiv, si cele ce vor fi emise incepand cu 1 iulie 2005, identificate prin codul RON.
De asemenea, BNR precizeaza ca nu exista legatura intre structura codurilor de identificare internationala a conturilor bancare IBAN si denumirea monedei nationale sau simbolul acesteia (ROL). Astfel, RO din structura codului IBAN reprezinta codul de tara - Romania - conform standardelor ISO.
"Introducerea unei noi monede, cu alt curs de schimb, alta putere de cumparare, sintetizand aparitia unui nou produs monetar, atrage dupa sine standardizarea distincta a acestuia cu un nou cod ISO: RON, codul numeric urmand a fi comunicat ulterior de ISO Londra", arata BNR in raspunsul adresat bancilor comerciale nemultumite se schimbarea codului.
In plus, BNR atrage atentia ca in perioada 1 martie 2005 - 30 iunie 2006 atat bancile comerciale cat si casele de schimb valutar independente va trebui sa coteze cursurile de schimb atat in ROL cat si in RON, tot asa cum comerciantii sunt obligati sa afiseze preturile in paralel in lei vechi si in lei noi.
Nu in ultimul rand, BNR va sesiza Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare asupra necesitatii de a emite reglementari referitoare la modul de exprimare a cotatiilor actiunilor dupa data de 1 iulie 2005.



Bani noi in bancomate? Mai tarziu
Leii noi vor intra pe piata treptat, alimentarea urmand a fi facuta intr-o prima faza numai prin ghiseele bancilor comerciale, laolalta cu leii vechi, si nu prin bancomate, reafirma reprezentantii bancii centrale. BNR insista asupra faptului ca, mai ales in prima parte a perioadei circulatiei paralele a leilor noi si leilor vechi, majoritatea insemnelor va fi constituita din actualele monede si bancnote.
Categoric, BNR nu impartaseste entuziasmul bancherilor comerciali de a inlocui cat mai repede vechile monede cu cele noi, fiind mai preocupata de diminuarea costurilor provocate de scurtarea perioadei de circulatie a ultimelor serii de bancnote emise.
Asa se face ca intrarea leilor noi in bancomate ar putea fi intarziata pana nu mai devreme de inceputul lui 2006.
Din punctul de vedere al BNR, aceasta ar fi o data "convenabila pentru toate unitatie bancare". Ramane de vazut care va fi pana la urma pozitia bancilor comerciale.
"ATM-urile nu vor elibera imediat noile bancnote", afirma BNR, aratand ca astfel ramane mai mult timp pentru adaptarea aplicatiilor informatice. In acest context, BNR invoca faptul ca sunt inca banci care nu au creat software-ul necesar pentru eliberarea de bancnote de 1.000.000 de lei, la un an de la punerea in circulatie. Nu este insa mai putin adevarat ca bancile comerciale nu au motive pentru a cuprinde intreaga gama de cupiuri, fiind suficienta alimentarea bancomatelor cu trei-patru dintre cele mai folosite bancnote.
Banca centrala a informat bancile ca le va pune la dispozitie noile insemne monetare in luna iunie 2005 pentru adaptarea programelor informatice ale echipamentelor de procesare.
Noile bancnote si monede metalice, inclusiv elementele de siguranta ale acestora, vor fi prezentate publicului si sistemului bancar in perioada martie-aprilie 2005.
Astazi este programata o noua intalnire intre reprezentantii Asociatiei Romane a Bancilor si cei ai BNR, in care vor fi discutate problemele inca neclarificate, precum si proiectul de circulara prin care banca centrala intentioneaza sa reglementeze toate aspectele de ordin practic ale denominarii.
razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO