Bănci și Asigurări

Erste a schimbat actionarul majoritar al BCR pe 30 septembrie

19.11.2009, 23:07 1554

EGB Ceps Holding, noul actionar majoritar al BCR, a fostinregistrat in registrul actionarilor bancii pe 14 octombrie, cutoate cele 549.230.910 actiuni BCR pe care le detinea Erste Group,reprezentand 69,3% din capital.

Contractul privind transferul actiunilor BCR de la Erste Groupcatre o firma nou infiintata cu statut juridic de SRL a fost semnatpe 30 septembrie, Erste Group devenind actionar majoritar indirectal BCR.

Reprezentantii Erste afirma ca schimbarea actionarului majoritaral BCR nu va duce la modificari in componenta Consiliului deSupraveghere al bancii. Ei mai sustin ca pozitia lui Manfred Wimmer(CFO al Erste Group) de manager al firmei care a preluat pachetulmajoritar de actiuni BCR este "pur formala - Dominic Bruynseels,CEO al BCR, raporteaza in continuare Consiliului de Supraveghere,care nu se schimba".

In acelasi timp, reprezentantii Erste sustin ca obligatiilegrupului austriac fata de actionarii minoritari ai BCR, precumobligatia de a lista BCR, "raman in picioare", insa nu precizeazaformula legala prin care EGB Ceps Holding a preluat obligatiilerespective. Ei au reamintit ca EGB Ceps Holding este "pur holdingfinanciar", adica structura nu ar fi imputernicita sa mobilizezefinantari pentru BCR.

Cel putin pana in prezent, nicio alta mare banca locala nu afost transferata unui vehicul de tip SRL. "Actionarul majoritar alRaiffeisen Bank SA este Raiffeisen International Bank-Holding AG(n.r. - SA), companie listata la Vienna Stock Exchange. RaiffeisenInternational detine 99,49% din actiunile Raiffeisen Bank SA", auprecizat reprezentantii Raiffeisen. "Societe Generale este actionardirect la BRD. Aspectul se poate verifica inclusiv la BVB", afirmasi reprezentantii BRD. La randul lor, reprezentantii UniCreditTiriac Bank spun ca actionarul majoritar este UniCredit BankAustria si nu exista vreo intentie de modificare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO