Bănci și Asigurări

Erste: BNR va majora dobânda-cheie la 6,75% în prima jumătate din 2012

Erste: BNR va majora dobânda-cheie la 6,75% în prima jumătate din 2012

Autor: Razvan Voican

18.04.2011, 13:29 70

BNR va trece anul viitor la majorarea dobânzii de politicămonetară, urmând să o crească din doi paşi de câte un sfert depunct procentual, până la 6,75% la jumătatea lui 2012, anticipeazăanaliştii Erste Group. Banca centrală ar putea decide săcontrabalanseze astfel efectele unor măsuri fiscale potenţialpopuliste specifice anului electoral 2012, cu alegeri locale şiparlamentare.

În acelaşi timp, analiştii grupului austriac care controleazăBCR apreciază că BNR probabil va rata în continuare ţintele deinflaţie timp de mai mulţi ani din cauza majorărilor graduale alepreţurilor administrate la gaze, electricitate şi transport publicangajate implicit prin acordul cu FMI şi UE care prevede indicatoride performanţă pentru companiile de stat.

De aproape un an BNR menţine dobânda-cheie la nivelul de 6,25%pe an. Pe piaţa monetară, dobânzile pe termen scurt au coborât dinnou cu mult sub dobânda de politică monetară, chiar dacă uniianalişti anticipau înăsprirea condiţiilor de lichiditate pe măsuracreşterii inflaţiei anuale la 8% în martie.

În schimb, BNR preferă să permită aprecierea în continuare aleului în raport cu euro, cursul coborând chiar şi sub pragul de4,10 lei pentru un euro, chiar dacă astfel sunt puternic loviţiexportatorii, iar presupusul efect de temperare a preţurilor lamărfurile din import şi a tarifelor la serviciile legate de euro nuse văd pe piaţă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO