Bănci și Asigurări

Erste: Coloana vertebrală este să atragem clienţi cu salarii virate la BCR

Erste: Coloana vertebrală este să atragem clienţi cu salarii virate la BCR
16.08.2010, 23:55 91

"Încasarea salariului prin bancă asigură o relaţie pe termenlung cu clientul respectiv. Politica de dobânzi la depozite are învedere tocmai creşterea numărului acestor clienţi pentru că nu avemniciun interes să atragem «hot money» care apoi să fugă când altăbancă oferă mai mult."

În prezent, clienţii care îşi iau salariul prin BCR pot primi odobândă de 8% pe an la depozitele la termen pe trei luni, faţă de odobândă maximă de 6,5% pentru clienţii obişnuiţi. Aceeaşi categoriede clienţi poate avea acces la credite mai ieftine cu jumătate depunct procentual şi în lei, şi în euro faţă de oferta standard.

Din ce în ce mai multe bănci încearcă să atragă clienţi cuconturi de salarii, considerând că astfel le pot monitorizasituaţia financiară când le dau credite şi pot obţine comisioaneprin oferirea mai multor servicii, însă o asemenea relaţie esteatât de stabilă pe cât sunt şi locurile de muncă într-o perioadă derecesiune.

Ofertă de leasing auto doar pentru clienţiibăncii

Concentrarea pe clienţii care au o relaţie stabilă cu banca vadeveni valabilă şi pentru afacerile BCR din domeniul leasingului,spune Wimmer, care consideră că este nevoie de o schimbare amodelului de business al BCR Leasing, a doua mare companie de peaceastă piaţă în 2009.

Firma de leasing afiliată celei mai mari bănci de pe piaţă aavut anul trecut pierderi de 10,8 mil. euro chiar şi dupăstandardele internaţionale de raportare financiară, faţă de unprofit net de 10,5 mil. euro în 2008.

"La leasing s-a înregistrat un rezultat negativ şi în semestrulI. Inclusiv rezultatul operaţional al Erste Group a fost afectat decosturile legate de preluarea maşinilor de la clienţii care auîncetat să plătească şi este necesară o schimbare a modelului debusiness astfel încât leasingul auto să fie legat de clienţii BCRşi să nu mai funcţioneze ca ofertă deschisă la dealerii auto pentruorice client, chiar dacă nu are nicio relaţie cu banca", a declaratWimmer.

O orientare similară în sensul apropierii dintre afacerile dinleasing şi bancă este avută în vedere şi de alte două mari grupurifinanciare locale - UniCredit şi Raiffeisen, care de asemenea seconfruntă cu un număr mare de reposedări de autovehicule. Câtpriveşte proiectele imobiliare în care este implicată BCR,oficialul Erste spune că în prezent "pur şi simplu nu existăpiaţă".

"Ne concentrăm pe finalizarea proiectelor începute. Trebuiesubliniat însă că în România situaţia din real-estate este diferităde cea din Spania, de exemplu, nefiind vorba despre vreun exces deofertă care să conducă la acest blocaj."

Wimmer cunoaşte în detaliu afacerile grupului BCR după ce a fostşeful strategiei de preluare a celei mai mari bănci româneşti în2005-2006, iar în perioada decembrie 2007 - iunie 2008 a fost CEOinterimar al BCR. În prezent, este vicepreşedinte al Consiliului deSupraveghere al BCR.

BCR nu pare să aibă nevoie de capitalsuplimentar

O nouă majorare a capitalului social al BCR nu pare necesară înacest moment, însă chiar dacă ar apărea această necesitate dincauza creşterii creditelor neperformante, nu ar reprezenta vreoproblemă, afirmă CFO-ul Erste Group. "Profitul pe 2009 a fostfolosit pentru consolidarea capitalului, iar dacă va mai fi nevoie,cred îi putem convinge pe ceilalţi acţionari să participe alăturide noi la o altă majorare şi vom avea un acord în acest sens", aspus Wimmer. În aprilie, acţionarii BCR - Erste şi trei din celecinci SIF care au câte 6% din bancă (SIF Transilvania, SIFBanat-Crişana şi SIF Oltenia) - au hotărât majorarea capitaluluiBCR cu 237,7 mil. lei din profitul net pe 2009, până la peste unmiliard de lei. SIF Moldova şi SIF Muntenia au votat împotrivaacestei decizii care a echivalat cu renunţarea la dividende, fiindpentru prima dată când a apărut o asemenea "ruptură" înacţionariatul BCR.

La jumătatea acestui an BCR avea o solvabilitate de 12,45% dupăstandardele româneşti de contabilitate, faţă de 10,4% la sfârşitullunii iunie 2009. CFO-ul Erste se declară "destul de încrezător" căvârful creditelor neperformante în volum absolut a fost deja atins,explicând creşterea ponderii acestora în portofoliu (la 15,4% peretail şi IMM-uri) prin faptul că "nu avem aproape deloc creştere acreditării". În privinţa proiectului de listare a BCR, Wimmer spunecă a remarcat schimbarea de poziţie a SIF Moldova, care a începutsă pledeze pentru iniţierea procedurilor după ce în 2009 acţionariicăzuseră de acord să o facă doar când Bursa îşi revine, cel maidevreme în 2011. "I-am invitat la discuţii luna viitoare."

De la un punct încolo, BCR îşi va apăra cota depiaţă

"BCR este foarte solidă din punct de vedere operaţional, arecapacitatea de a absorbi creşterea costurilor cu crediteleneperformante, iar de la un punct încolo îşi va apăra cota depiaţă, pentru că vrem să rămână cea mai mare bancă din România",afirmă Wimmer.

El susţine că banca ajunge încet la o situaţie care să îipermită să recâştige cotă de piaţă. "Pe segmentul corporate s-aîntâmplat deja în ultimul an pentru că nu toate băncile mai sunt înpoziţia să concureze pe această piaţă." Potrivit datelor publicatede Erste, BCR avea la jumătatea acestui an 23,4% din piaţacreditului corporate, faţă de 23,9% în urmă cu un an, respectiv19,7% la creditul de retail, faţă de 20% în urmă cu un an. Lanivelul activelor totale, cota BCR s-a îmbunătăţit uşor, până la19,1%. Şi la depozite, banca a pierdut ceva cotă de piaţă pe ambelesegmente. De altfel, la sfârşitul semestrului I soldul depoziteloratrase de BCR consemna o scădere uşoară, de 0,7% faţă de vârful de35,8 mld. lei înregistrat în martie 2009, până la 35,57 mld. lei."Am avut o scădere a depozitelor pentru că ne-am menţinut la unanumit nivel de preţ până la care am fost dispuşi să concurăm",explică Wimmer.

De la începutul verii, BCR a reluat însă promoţiile de dobândăla depozite, în prezent oferind bonificaţii de până la 7,5-8% pe anla lei şi 3% la euro până la sfârşitul lunii septembrie.

La capitolul creditare, oficialul Erste afirmă că BCR este gatasă-şi mărească expunerea faţă de stat.

"În prezent, practic nu există cerere de credite pe sectorulprivat, iar statul are nevoi de finanţare crescute, aşa că estenatural să se majoreze cota expunerii pe riscul suveran în bilanţulBCR. Având o cotă de piaţă medie de 22% la creditul privat, nu vădo problemă în a avea o cotă echivalentă şi pe datoriasuverană."

La sfârşitul lunii martie, Erste Group a raportat o expunere decirca 2,48 mld. euro pe titluri de stat româneşti, a doua ca mărimedupă Société Générale, acţionarul majoritar al BRD.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO