Bănci și Asigurări

Erste ia 480 mil. euro din profit pentru a acoperi scaderea valorii de piata a BCR

Erste ia 480 mil. euro din profit pentru a acoperi scaderea valorii de piata a BCR
11.02.2009, 17:36 25

Valoarea activelor intangibile inregistrate de Erste Group in contul participatiei majoritare la BCR - brandul, relatiile cu clientii, fondul comercial - s-a redus cu peste un miliard de euro din cauza deteriorarii conditiilor de piata de anul trecut, ajungand la circa 2,7 mld. euro la sfarsitul lui 2008, conform calculelor Erste.

Pentru acoperirea deprecierii fondului comercial, Erste a alocat 480 mil.euro din cele 1,4 mld. euro incasate in 2008 din vanzarea afacerilor cu asigurari.
In plus, scaderea activelor intangibile are drept cauze reducerea suplimentara cu 112 mil. euro a fondului comercial si a valorii relatiilor cu clientela cauzata de vanzarea celor doua companii de asigurari ale BCR, amortizarea liniara a relatiilor cu clientela care costa 69 mil. euro, precum si deprecierea provocata de slabirea leului, evaluata la 370 mil. euro.
"Este o practica normala in contabilitate. Nu putea fi amanata pentru ca este recesiune, in contabilitate nu exista asa ceva. Goodwill-ul (fondul comercial) trebuie amortizat dupa achizitie, iar profitul mai mic dupa amortizarea de goodwill inseamna totusi micsorarea impozitelor platite catre stat", considera Dragos Cabat, presedintele Asociatiei Analistilor Financiari Certificati International.
De la preluarea BCR, Erste si-a inclus in bilant un fond comercial evaluat la aproape 3 mld. euro la sfarsitul lui 2006 pentru a reflecta pretul platit peste valoarea contabila pentru pachetul majoritar de actiuni al celei mai mari banci romanesti. Astfel, Erste a reflectat in propriul bilant valoarea estimata a brandului BCR, a increderii clientilor, a pozitiei bancii pe piata. Fondul comercial este reevaluat trimestrial si, fiind inregistrat in bilantul Erste in lei, pot aparea fluctuatii vizibile din cauza miscarilor cursului de schimb.
Evaluarile se modifica si in functie de conjunctura de piata. De pilda, in toamna lui 2007, cand piata bancara romaneasca era in plin avant, Erste evalua brandul BCR la 388 mil. euro, pentru ca in septembrie 2008 valoarea inregistrata sa scada la 347 mil. euro.
De asemenea, valoarea estimata a relatiilor BCR cu clientii a scazut in acelasi interval de la 825 la 666 mil. euro. Fiind cea mai scumpa achizitie realizata de Erste pe baza unei evaluari la circa
6 mld. euro, BCR are si cea mai mare pondere in activele intangibile ale grupului austriac inregistrate la valoarea de 5,7 mld. euro in toamna lui 2008.
Operatiunea de acoperire a deprecierii fondului comercial aferent BCR in 2008, precum si amortizarea totala a fondului comercial legat de achizitiile din Ucraina si Serbia au diminuat cu circa 570 mil. euro profitul net al Erste pe anul trecut, rezultand un castig final estimat la 860 mil. euro, in scadere cu 36,5% fata de 2007. Grupul va publica pe 27 februarie rezultatele finale pe 2008.
Profitul pe anul trecut a fost afectat si de reevaluarea in minus cu 570 mil. euro a unor active financiare legate de expunerea pe banci din Islanda si pe Lehman Brothers.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO