Bănci și Asigurări

Erste şi-a avertizat investitorii că a avut pierderi de 370 mil. euro în T4. Nu din cauza BCR

Andreas Treichl

Andreas Treichl

Autor: Razvan Voican

11.02.2014, 20:37 474

Reducerile de fond comercial şi taxele bancare din Austria, Ungaria şi Slovacia au făcut ca Erste Group să intre puternic pe pierdere în ultimul trimestru al anului trecut, reuşind totuşi să rămână cu un profit net de 60 mil. euro la nivelul lui 2013.

Comitetul de management al Erste s-a întrunit ieri şi a hotărât că este cazul să-şi notifice investitorii în legătură cu pierderea de 370 mil. euro înregistrată în T4, cu două săptămâni înainte de data programată pentru publicarea rezultatelor financiare anuale.

„Deşi rezultatul operaţional, costul riscului şi performanţa BCR au fost în concordanţă cu previziunile managementului, reducerile de fond comercial şi sarcina fiscală au afectat profitul net“, a explicat Erste Group, precizând că rezultatul de 60 mil. euro se bazează pe date preliminare, neauditate. Rata creditelor neperformante a rămas stabilă trimestru la trimestru, iar rata de acoperire cu provizioane s-a îmbunătăţit faţă de anul precedent, menţionează Erste.

Austrecii au obiceiul de a-şi preveni investitorii în legătură cu evoluţii nefavorabile ale rezultatelor financiare, evitând astfel surprize negative de amploare la publicarea programată a cifrelor. Chiar şi aşa, titlurile Erste au trecut imediat pe scădere, intrând sub pragul de 28 de euro, însă pierderea s-a menţinut într-o marjă de 1% în perioada care a urmat anun­ţului. Erste are o capitalizare de circa 12 mld. euro.

Analiştii se aşteptau ca grupul austriac să fi înregistrat pierderi în T4 după ce la jumătatea lunii decembrie a venit anunţul privind reducerea fondului comercial cu 350 mil. euro, în principal ca o recunoaştere a deprecierii puternice a fondului comercial de la BCR.

Erste a reuşit să rămână pe profit la nivelul lui 2013 datorită câştigului de 430 mil. euro acumulat după primele nouă luni, cu toate că şi acela a fost mai mic cu aproape 30% faţă de aceeaşi perioadă din 2012 inclusiv din cauza taxelor bancare din Austria, Slovacia şi Ungaria, dar şi a costului riscului.

Potrivit unor surse de pe piaţa locală, BCR a reuşit anul trecut să revină pe profit, în principal datorită eliberării de pasive fiscale amânate.

Andreas Treichl, şeful Erste, a acuzat în repetate rânduri povara reprezentată de taxele bancare mari care înghit practic performanţa operaţională pe care grupul reuşeşte să o ob­ţină în pofida unor condiţii de piaţă dificile. La nouă luni Erste a raportat costuri cu taxele bancare de aproape 250 mil. euro pe fondul unei creşteri a taxării filialelor din Slovacia şi Ungaria.

Austriecii n-au mai înregistrat o asemenea deteriorare a rezultatelor din 2011, când au înregistrat o pierdere anuală de aproape 720 mil. euro după reevaluarea portofoliului de CDS-uri şi reducerea fondului comercial din România şi Ungaria.

Chiar dacă profitul pe 2013 a fost de numai 60 mil. euro, Erste îşi anunţă investitorii că intenţionează să acorde dividende, nivelul propus de management urmând să fie făcut public pe 28 februarie, odată cu prezentarea cifrelor detaliate pe 2013. În 2012 dividendul a fost de 0,4 euro/acţiune.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 12.02.2014

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO