Bănci și Asigurări

Erste vinde asigurarile pentru consolidarea bazei de capital

Erste vinde asigurarile pentru consolidarea bazei de capital

Click pentru imaginea marita

28.03.2008, 18:31 17

Grupul austriac Vienna Insurance a preluat printr-o miscare fulgeratoare cele doua companii de asigurari ale BCR - BCR Asigurari si BCR Asigurari de Viata - in urma preluarii intregului business cu asigurari al Erste Bank, actionarul majoritar al BCR, care detine alte cinci subsidiare specializate in tarile din regiune.
Valoarea totala a tranzactiei cu cele sapte companii este de peste 1,44 mld. euro, corespunzand unui pret mediu de 1,2 euro pentru 1 euro cifra de afaceri din asigurari. BCR Asigurari si BCR Asigurari de Viata au inregistrat anul trecut prime brute subscrise de circa 200 mil. euro, valoarea totala a celor doua companii fiind astfel de circa 240 mil. euro.
Erste Bank a anuntat ca veniturile astfel obtinute vor fi folosite pentru "intarirea bazei de capital."
Tranzactia urmeaza sa fie analizata de autoritatile locale si cele europene din domeniul concurentei, finalizarea fiind estimata pentru trimestrul al treilea.
Erste Bank explica decizia de a renunta la asigurari invocand un "trend" care s-ar contura in industria bancara in directia renuntarii la afacerile adiacente bankingului. De asemenea, sustine ca a preferat aceasta varianta in locul unui proces mai transparent cu cereri de oferta, considerand ca astfel afacerea este mai valoroasa. Nu in ultimul rand, afirma ca vanzarea subsidiarelor de asigurari nu a avut de-a face cu o eventuala dificultate in atragerea de finantari, decizia strategica de a renunta la acest business nefiind facuta publica mai devreme din motive de confidentialitate.
"In viziunea noastra, tocmai acordul global incheiat cu Vienna Insurance este cel care da valoare tranzactiei. De asemenea, credem ca si pentru subsidiarele noastre de asigurari este modalitatea cea mai productiva de a functiona mai departe. Am gasit cel mai mare partener pentru cea mai mare banca de pe pietele pe care suntem prezenti", a comentat pentru ZF Klaus Bergsman, seful grupului "Initiative" din departamentul de strategie al Erste, care elaboreaza directiile pe care merita sa se miste banca. El spune ca trendul de ajustare a portofoliilor de business ar fi dat de exemplele unor grupuri ca OTP, BAWAG (banca austriaca salvata anul trecut de la faliment) sau Monte dei Paschi di Sienna, care au eliminat activitati adiacente, precum asigurarile. Au facut-o insa sub presiunea nevoilor de restructurare. In acelasi timp, Bergsman sustine ca eventuale tranzactii incheiate individual pentru cate o subsidiara de asigurari ar fi valorat mai putin.
In plus, el afirma ca "nu exista niciun plan de vanzare a BCR Fond de Pensii sau a BCR Leasing".
Afacerea dintre Erste si Vienna Insurance poate antrena noi valuri pe piata romaneasca a asigurarilor, in conditiile in care asiguratorul austriac a anuntat ca ar putea renunta la compania Unita.
Impactul acestei tranzactii asupra profitului IFRS consolidat al Erste Bank va fi de circa 1 mld. euro. Erste si Vienna Insurance au semnat si un acord de distributie pe 15 ani, pentru vanzarea incrucisata a produselor, care ar urma sa aiba o contributie de 600 mil. euro la profitul Erste in 2008.
"Erste Bank va folosi aceasta suma pentru fortificarea bazei de capital, indicele de adecvare a capitalului de rang I urmand sa urce cu 70 de puncte de baza, si va contribui la cresterea flexibiltatii strategice a companiei. Indicele de adecvare a capitalului de rang I la finele anului 2008 este asteptat sa aiba o valoare sensibil de peste 8%", au declarat oficialii Erste Bank.
Tranzactia in sine nu este surprinzatoare, pentru ca oficialii Erste au declarat inca de la momentul intrarii pe piata locala prin privatizarea Bancii Comerciale Romane, in urma cu doi ani, ca au un parteneriat cu austriecii de la Vienna Insurance, dand de inteles ca le vor vinde divizia de asigurari.
Surprinzatoare este insa cota de piata la care ajunge Vienna Insurance in urma acestei achizitii, de 37%, cu 9% mai mare decat cea de dinainte de tranzactie.
Vienna Insurance ajunge astfel sa controleze mai mult de o treime dintr-o piata de 2,15 mld. euro si sa detina sapte companii de asigurari, din care patru sunt in top 10. Asa se profileaza necesitatea renuntarii la una dintre companii, posibil la Unita, care detine o cota de circa 6,4%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO